Gå til sidens hovedinnhold

Sivilpoliti risikerer fengsel og bøter

- Dette er uetisk og grisete, sier advokat Mona Høiness.

HTML EMBED

Under en pågripelse i Oslo i mai tok politiet i bruk batong for få den anholdte til å spytte ut noe vedkommende var mistenkt for å ha i munnhulen. Den pågrepne blir holdt i bakken med makt, mens en batong føres inn i munnen flere ganger.

En video filmet av et vitne til hendelsen, viser den dramatiske pågripelsen. Nettavisen kan som første medie vise en klippet versjon av filmen.

Se video øverst i saken. Det kan være bilder i denne videoen som kan virke støtende for enkelte personer.

Nå risikerer politibetjentene fengsel og bøter for behandlingen av den siktede.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

- I maktsaker er det to straffebestemmelser som kan komme til anvendelse. Det er straffelovens paragraf 228 og 229, som omhandler legemskrenkelse, sier Marit Storeng, jurist og etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker, til Nettavisen.

Ønsker ikke å kommentere saken

De minst alvorlige legemskrenkelsene – legemsfornærmelsene – er straffbare etter straffeloven paragraf 228. Loven har en strafferamme med bøter eller fengsel inntil ett år. Politiet kan også bli etterforsket for grov uforstand i tjenesten, noe som i så tilfelle vil være brudd på straffelovens paragraf 325.

Storeng understreker at saken er til vurdering hos Spesialenheten for politisaker.

- Vi må gjøre enkelte undersøkelser før vi kan behandle saken, fortsetter etterforskningslederen.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi har redegjort for hva ledelsen i Oslo politidistrikt har gjort siden vi ble kjent med at metode med batong har vært benyttet. Saken er oversendt til Spesialenheten for politisaker, og vi ønsker derfor ikke å kommentere ytterligere detaljer i saken per nå, sier visepolitimester Roger Andresen, til Nettavisen.

- Strider mot normal tankegang

Mange har reagert på saken. Advokat Mona Høiness er overrasket over det hun får se.

- I en setting som dette må det en helhetsvurdering til for å kunne bedømme lovligheten av politiets arbeid. I denne helhetsvurderingen må man ta hensyn til den pågrepnes oppførsel, hva han er mistenkt for og om det var nødvendig å stikke en batong inn i munnen på vedkommende for å ta ham med til avhør på politihuset, sier advokat Mona Høiness, til Nettavisen.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

- Hvis pågrepne personer svelger noe, tar politiet ofte røntgen eller venter til gjenstanden kommer ut på naturlig måte. Jeg har aldri tidligere hørt at batonger stikkes inn i kroppsåpninger. Dette virker på meg svært uetisk og ikke minst grisete med tanke på bakterier. Dette strider mot enhver normal tankegang og det er vel også derfor vi ikke engang ser dette på film, fortsetter hun.

Høiness er ikke forundret over at ledelsen i politiet, etter å ha fått disse opplysningene på bordet, sendte ut beskjed til alle mannskaper om at dette ikke er tillatt.

Forventer at politiet følger retningslinjer

Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering har kontaktet flere offentlige instanser og bedt om en redegjørelse. Blant annet har de sent brev til politiet og justiskomiteen.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Fra vårt ståsted så forventer vi at politiet følger lovpålagte retningslinjer, samt de direktiver som er vedtatt. En viss fleksibilitet vil alltid være til stede, men ikke utover rammen, sier Åse Michaelsen, stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, til Nettavisen.

- Det er viktig at enhver hendelse som tøyer grenser, evalueres i etterkant. Det er også derfor vi har politiets spesialenhet i de tilfellene politiet selv må granskes, forsetter stortingsrepresentanten.

Hun understreker at hun ikke kjenner alle sider ved saken.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken