(SIDE2): - Å være sjalu er et naturlig element i et parforhold og er nødvendig for forholdet, sier familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp til Side2.

Se ekspertens tips nederst i saken

Selv om man kan oppleve at sjalusi kan virke skadelig på forholdet, er det først når man blir likegyldige at man bør bli bekymret.

- Å være sjalu er et uttrykk for at man er glad i hverandre. Det motsatte er likegyldighet, og det er ikke særlig positivt for et forhold, sier Fengsrud.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Begges ansvar
Om sjalusien blir et problem, ligger det ofte noe bak det, og begge parter bør da ta ansvar for å finne en løsning.

- Om man merker at partneren er veldig sjalu, bør man også granske seg selv litt. Om man skjuler telefonen, tilbringer mye tid på Facebook eller på andre måter skjuler noe for partneren, kan det lett oppstå mistanker, forklarer Fengsrud.

Mange faktorer
Opplever man sin egen sjalusi som et problem, anbefales det at man prøver å sette ord på hvorfor man reagerer som man gjør, og i hvilke situasjoner man blir sjalu.

- Noen tar med seg videre opplevelser fra tidligere forhold, eller andre situasjoner som gjør at man letter blir sjalu, opplyser Fengsrud.

Det er mye som kan utløse sjalusi, og det er ofte situasjoner hvor man er mer sjalu enn andre. Det er lett å bli sjalu om man får en følelse som ikke stemmer, eller om partneren virker fjern og avvisende.

Kommunikasjon
Det er ingen tvil om at sjalusi, i enkelte situasjoner, kan være belastende på et forhold. Kommunikasjon er da nøkkelordet for å jobbe seg gjennom det mener eksperten.

- Et forhold kan ryke fordi man ikke snakker om sjalusien. Det blir en belastning, og det kan oppstå mange misforståelser om man ikke snakker sammen, avslutter Fengsrud.

Ekspertens tips til par som sliter med utroskap:

  • Kommunikasjon - sett ord på det som gjør deg sjalu
  • Erkjenn at man er sjalu - si fra og vær åpen. Om man ikke gjør det kan det føre til at man bruker for mye energi og begynner med destruktive handlinger
  • Identifiser hvilke situasjoner som gjør deg sjalu

Les mer om samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!