(BIIPMAG): Kjenner du pulsen øke hver gang kjæresten din så mye som snakker med noen andre av det motsatte kjønn? Litt sjalusi er både sunt og normalt, men kan lønne seg å holde i sjakk før det går for langt. Her er åtte tips:

Les også: Slik takler du eksen

1. Snakk om det
Kjenner du sjalusien komme snikende når kjærestens eks henger over ham/henne som en klegg? Selv om du vet at det ikke er noen følelser inne i bildet (for kjæresten din sin del, iallfall), og vet at dere elsker hverandre og har noe trygt og stabilt sammen? Ikke gjør noe forhastet – da snakker vi om å helle rødvin over en hvit kjole/skjorte, eller tilfeldigvis stå i veien, og spenne bein på vedkommende. Snakk heller om det med noen du er fortrolig med! Helst noen som både er forståelsesfull og fornuftig; som forstår hva du mener og føler med deg, men snakker deg til fornuft etterpå.

2. Finn riktig kjæreste
Dette rådet gjelder ikke bare deg – men også partneren din. Om sjalusien din går utover kjæresten, er det viktig å lære seg å si ifra, så forholdet deres ikke blir lidende under det. Forholdet dere imellom bør jo være bygget på tillit til hverandre! Finn en kjæreste som er tøff nok til å stå imot sjalusien din uten å bli oppfarende og sur, eller i motsatt tilfelle: Finn en kjæreste som vet å kontrollere sjalusien sin, og som kan si ifra til deg på en rasjonell måte når han eller hun blir sjalu. Så blir det lettere å takle for dere begge. Kommunikasjon er alfa og omega!

3. Unngå krangling
Dersom eks-kjæresten sender en stor bukett med røde roser til kjæresten din, lar du ham/henne vinne dersom du starter en stor krangel – spesielt om ekskjæresten er i en posisjon til å være vitne til det hele. Lat som ingenting! Det gjelder selvfølgelig også alle andre slags gaver eller uønsket oppmerksomhet fra kjærestens eks. Gjør gode miner til slett spill, og spar den eventuelle oppvasken til dere kommer hjem. Når det er sagt, gjør dere begge best i å la være å krangle om sjalusien, da blir den fort et mye større problem enn den var i utgangspunktet.

4. Du må ville det
Ikke synes synd på deg selv selv om kjæresten din mottar oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. Bestem deg i stedet for å le av det – det er jo faktisk din partner! Vær fornøyd over at nettopp du har fanget et så attraktivt bytte. Vær bevisst på sjalusien og når den dukker opp, og følg de andre tipsene for å håndtere dem bedre. Husk at med én gang du innser at du har et problem med sjalusi, blir den lettere å takle.

5. Gjør detektivarbeid
Forsøk å finne ut av hva sjalusien din kommer av. Har du blitt sviktet, dumpa eller forlatt av en ekskjæreste, en venn eller en av foreldrene dine, er det lett å tro at historien vil gjenta seg. Gjennom å finne ut hvorfor du er sjalu, er det lettere å bli kvitt problemet. Tenk deg om: Stoler du ikke på kjæresten din innerst inne? Er det virkelig noen grunn til å tro at du vil bli sviktet igjen?

6. Jobb med selvfølelsen
Er du misunnelig og sjalu på kjærestens eks for personligheten, klesstilen eller utseendet hans/hennes, er ikke løsningen å bytte hobby, klippe håret eller anlegge skjegg av den grunn. Tenk i stedet over hva du har og hvordan du skiller deg ut – Det er jo en grunn til at eksen er eksen og du er kjæresten, eller hva? Ikke streb etter å bli noen annen. Vær deg selv! Det er typisk at en person som er veldig sjalu har lav selvtillit. Da er det selvfølelsen som må jobbes med, og den lar seg ikke kjøpe.

7. Den sunne sjalusien
Dersom noen flørter vilt med kjæresten din, er det ikke merkelig at du blir opprørt. Snakk med kjæresten din (og gjerne også den som flørter med ham/henne) om at du finner det upassende. Du skal ikke behøve å be om unnskyldning for at du er sjalu! Tross alt; Sjalusi er en sunn reaksjon, og viser jo at du faktisk bryr deg om kjæresten din.

8. Innse alvoret
Ligger du i senga og fantaserer om hvordan du skal hevne deg på personen som kysset eller flørtet med kjæresten din, er du på dypt vann. Snakk med noen om hva du tenker, og ikke minst om følelsene dine. Sjalusi kan utvikles til å bli svært alvorlig, og er ofte den grunnleggende årsaken til vold og mishandling i forhold. Har du derfor veldig mørke tanker som følge av sjalusi – oppsøk hjelp! Ofte kan det hjelpe å snakke med noen helt andre, for eksempel en psykolog, før du går for langt.

Les også:
6 veier til et litt sunnere liv
Hva slags lagspiller er du?
Gullkorn fra kjendismunn
Slik gjør du det slutt
Slik får du en date

Det siste fra biipMag: Gå til forsiden her!