Gå til sidens hovedinnhold

Velg riktig film

Det er ikke alltid like enkelt å finne ut hvilken film du skal velge når du skal leie eller kjøpe. Her er noen gode tips.

I videohyllen er utvalget vanligvis så stort at det kan være vanskelig å finne ut hva du skal gå for. For det første ser de fleste filmene svært så gode ut, og nesten alle skryter av å være gode når man leser på dem. Her er guiden til hva du bør se etter.

1. Kjente skuespillere, ingen sitater
Hvis du ser en film med en skuespiller du har likt i mange filmer, og kanskje til og med to kan du i utgangspunktet bli interessert. Problemet er likevel - kan du være sikkert på at den er bra? Ta for eksempel filmen Ballistic med Antonio Banderas og Lucy Liu . Kan den være fristende?

Etter å ha lest følgende tekst kan du muligens bli enda mer fristet:

«Tidligere FBI-agent Jeremiah Ecks (Antonio Banderas) innser at han må inngå et samarbeid med sin erkefiende agent Sever (Lucy Liu) for å bekjempe en felles trussel. Det er nemlig blitt utviklet et dødelig mikrovåpen som kan injiseres i ofrene. Der ligger det på innsiden av offeret klar til å aktiveres for å drepe det umiddelbart og uten å etterlate spor. Ecks og Sever oppdager at den eneste de kanskje kan stole på, er nettopp hverandre. Antonio Banderas (Desperado, Frida) og Lucy Lui (Charlie's Angels) spiller de rivaliserende agentene som sammen tar opp kampen mot et livsfarlig mikrovåpen i den eksplosive actionfilmen Ballistic: Ecks vs. Sever.»

Det coveret ikke sier noe som helst om er hva pressen har skrevet om filmen. Nå kan det selvfølgelig fort være at pressen kan ta feil med en del filmer, men hadde du fått lest anmeldelsen av denne kunne du blant annet lest følgende:

«En av årets verste filmer» - Chicago Tribune
«Utrolig dum og utrolig kjedelig» - New York Times
«Det er morsommere å tenne på deg selv, og mer underholdende å bli påkjørt enn å se denne filmen» - Flipside Movie

Så hvis du ser en film med kjente skuespillere uten ett eneste sitat fra en norsk eller utenlandsk avis kan du mest sannsynlig styre langt unna.

2. Avkuttede sitater
Det går likevel an å jukse. Noen vil gi deg liitt avkuttede sitater som tilsier at den skulle være bra. Vi kan faktisk bruke filmen over som et eksempel.

«Ja, Ballistic er morsom» (det som er kuttet ut er resten av setningen: Dessverre er det ufrivllig morsom)
«Utrolig høy og morsom» (fortsettelsen er det er ufrivillig morsom og at den bare er høy i eksplosjonslyder)

Pass også på sitater som ikke inneholder terningkast, spesielt fra norske anmeldere. Det er få norske aviser som ikke gir terningkast, og hvis dette ikke er med så kan det bety at filmen fikk dårlig terningkast - men at anmelderen fant noe som var positivt med filmen. Enkelte britiske aviser gir også veldig mange rare anmeldelser, spesielt News of the World og Daily Mirror. Pass opp for gode anmeldelser fra disse.

3. Er det en prisvinner?
Det finnes svært mange filmpriser der ute. Alt fra MTV Movie Awards til små, rare filmfestivaler i Peru. At en film har vunnet en eller annen pris behøver ikke å bety at den er det du er ute etter.

De fleste som vinner Oscar er av en slik kommersiell klasse at de fleste vil like dem, men det er sjeldnere at mange liker filmer som vinner i Venezia, Berlin og Cannes - men er du ute etter kvalitet og en film som får deg til å tenke så ja, kanskje.

4. Ordbok for videobutikkansatt
Vi har under oversatt diverse svar på spørsmålet: Er denne filmen bra?

Ja, den er det mange som har leid.
Betyr: Har ingen anelse, tror den suger - men mange leier den på grunn av coveret.

Den forrige var i hvert fall bra.
Betyr: ...men denne suger som bare det.

Det var noen som sa den var bra
Betyr: ... de låner bare dårlige filmer, så jeg har ikke giddet å se den selv

Har lest mye bra om den
Betyr: Jeg har lest bakpå coveret og vet like mye om deg om filmen.

5. Lite bilder fra filmen
Hvis det er lite bilder fra filmen på coveret bør du styre godt unna. Det kan være noe de ikke ønsker å vise deg....

6. Filmer som sammenligner seg for mye med andre filmer
Det er noen filmer som sammenligner seg med mange andre filmer: Like spennende som..., like morsom som..., fra folkene som ga deg .... Det kan fort bety at denne filmen ikke er like bra, men at de prøvde å kopiere det som har vært suksesser før.

7. Presentert av
Mange kjente regissører som du kanskje liker (for eksempel Quentin Tarantino) hjelper noen ganger venner i nød og presenterer filmer. Det betyr IKKE at de har laget den. Pass også på når det står "fra folkene som ga deg..." sjekk da om den kjente personen står på Executive Producer. Står det eneste kjente navnet der så betyr det bare at de har finansiert filmen eller hjulpet til med å få filmen på DVD. Det behøver ikke å bety at det er bra.