Gå til sidens hovedinnhold

Sjarmerende og vemodig

Sympatisk romantisk komedie om mennesker midt i livet, og et vemodig farvel med James Gandolfini.

HTML EMBED

Enough Said - USA 2013. Regi: Nicole Holofcener. Med: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener, Toni Collette, Tracey Fairaway, Ben Falcone, Michaela Watkins, Phillip Brock, Eve Hewson

Aldersgrense: Tillatt for alle (egnethet: voksen)

Den romantiske komedien Enough Said handler om den middelaldrende massøren og alenemoren Eva (Julia Louis-Dreyfuss), som prøver å venne seg til at tenåringsdatteren snart skal flytte hjemmefra. På en fest møter hun den jevnaldrende Albert (James Gandolfini), som også er skilt og har barn i tenårene, og gradvis finner de to den søte tonen.

På samme fest møtte Eva den vellykkede poeten Marianne (Catherine Keener), som snart blir både kunde og venninne, og dermed betroelsespartner for Eva om hennes gryende romanse. Marianne klager på sin side kontinuerlig over eksmannen sin, som Eva etter hvert oppdager at er samme mann hun selv er i ferd med å involvere seg med. Uten at hun røper dette for verken ham eller sin nye venninne.

Dermed får Eva muligheten til å ta en hemmelig smugtitt på Alberts fulle kjærestepotensial, inkludert alle hans dårlige sider, før hun eventuelt velger å forplikte seg. Men med dette dobbeltspillet følger naturligvis også en og annen lojalitetskonflikt.

Manusforfatter og regissør Nicole Holofcener (Friends with Money, Lovely & Amazing) har laget en film som føles ærligere enn mange romantiske komedier, ikke minst fordi den handler om ekte, voksne mennesker, framfor fysisk perfekte 27-åringer. Men også fordi filmen er velskrevet og velregissert, og byr på flere skarpe hverdagsobservasjoner.

Det er naturligvis vemodig å se James Gandolfini i det som skulle bli hans siste rolle, og en smule overraskende å se ham i denne sjangeren. Den nylig avdøde skuespilleren gir imidlertid en nyansert og svært sympatisk tolkning av den lune forlagsmannen Albert, som ikke akkurat kan sies å være Tony Sopranos tvillingsjel, men som like fullt passer Gandolfini utmerket.

Også Julia Louis-Dreyfuss, som i likhet med Gandolfini er mest kjent fra tv-skjermen (blant annet Seinfeld og Veep), gjør en fin figur som Eva, og har den nødvendige, gode kjemien med sin mannlige motspiller.

Filmen inneholder flere bikarakterer og subplott, deriblant et hvor Eva utvikler et vennskap med datterens beste venninne. Parallellen til hovedhistorien blir litt for tydelig til å kunne kalles elegant, men denne bihistorien fungerer likevel godt.

Som så mange romantiske komedier, sliter Enough Said imidlertid litt med at premisset for konflikten kan føles noe konstruert i lengden. Det er innimellom litt vanskelig å kjøpe at karakterene ikke bare snakker med hverandre, og dermed oppklarer intrigene. Men da hadde man selvfølgelig ikke hatt en spillefilm. Enough Said skal ikke desto mindre berømmes for at den gir sin hovedkarakter et skikkelig dilemma, som oppleves mindre søkt enn i mange andre filmer innen samme sjanger.

Enough Said er en sjarmerende romkom om mennesker midt i livet, og et sympatisk farvel med en legendarisk skuespiller som burde få sagt så mye mer i mange ulike roller framover.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud

Kommentarer til denne saken