Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk disse kule minihusene

Trangere boforhold krever smartere løsninger. Minihusene settes sammen av ferdige moduler og leveres komplett på stedet.

Det kan bli trange boforhold mange steder, og særlig i storbyer ser mange arkitekter på nye måter å bygge plasseffektive boliger på. Smarte småhus og småhytter er blitt utrolig populære, mye grunnet de utrolig praktiske og plassbesparende løsningene, og ikke minst de lave kostnadene på modellene.

Trenden med minihus har slått ut full blomst i utlandet, og særlig i England, USA og Canada. I Norge følger vi etter, men i noe mindre grad.

Mini designhus

Det amerikanske arkitektkontoret Alchemy Architects er et av mange firmaer som spesialiserer seg på denne typen boliger. Alchemy Architects produserer prefabrikkerte hus som de kaller weehouse. WeeHouse en et lite og økonomisk alternativ til en tradisjonelt hjem. Disse prefabrikerte husene kan sendes og monteres hvor som helst, og kan tilpasses etter behov og ønske.

Boligene er basert på et konsept av byggeklosser. Hver blokk er en modul, og disse modulene kan stables eller settes side ved side for å lage nøyaktig de løsningene som kunden ønsker. Selv om det er ment å skape små boliger kan modulene kobles sammen på ulike måter for å lage imponerende og store boliger. Uavhengig av valgt størrelse kan Alchemy gjøre flere tilpasninger på boligene. Gulv, ytterkledning, vinduer, inventar, uteområder, og mye annet er helt opp til kunden.

- Det røde minihuset er 72 kvadratmeter stort og ble bygget for ca. 1 006797 kr, alt inkludert, forklarer Sam Ryan fra Alchemy Architects til klikk.no.

Minihus i Norge?

Konseptet med småhus og minihytter er også populært her til lands, men på en annen måte. De smarte løsningene overføres gjerne til leiligheter i byene.

- Minihus, eller compact living blir mer og mer aktuelt også her i Norge på tross av at vi i utgangspunktet har mye plass. Dette gjelder primært for byboere, sier arkitekt Johanne Taugbøl fra arkitektkontoret Wood.no til klikk.no.

- Foreløpig ser vi ikke en trend til minihus som dette, vi har såpass god økonomi i Norge at vi som regel ønsker å bygge så mye som mulig innenfor de bestemmelser som gjelder. Dette kan imidlertid være en trend blant noen grupper, som arkitekter og designere, som ofte kan være opptatt av å skape andre løsninger og undersøke andre muligheter enn det som er vanlig.

- Slike miniboliger krever mer god planlegging og smarte løsninger enn større hus fordi plassen er begrenset, og det ser vi mye av; folk som ønsker hjelp til å lage smarte løsninger på begrenset plass.

Smarte løsninger på liten plass

Flere ønsker å bli boende i byen, selv på mindre plass. Det krever gode, plassbesparende løsninger.

- Det vi ser en trend av, er at mange ønsker å bli boende i byen, også selv om de har fått familier, sier Taugbøl.

- Mange tilpasser livene sine til boligen, og boligen til livene sine. Vi tror vi ser en økt bruk av arkitekter og interiørdesignere også i mindre leiligheter, for å utnytte plass og lage best mulig løsninger innenfor små rammer.

- Mange har en drøm om å bygge egen bolig, og som erstatning for dette ser vi at mange bygger om mindre leiligheter, eller utvider leilighetene sine som et alternativ til å bygge enebolig utenfor byen. Vi har mange prosjekter som omhandler utvidelse enten ned i underliggende kjelleretasje, eller opp til overliggende loft fordi folk ønsker å bli boende.

De fleste av disse boligene er relativt små, og krever god planlegging, fortsetter arkitekten. I disse leilighetene får folk spesialløsninger som svarer til deres behov og ønsker, og som gjør at de kan bli boende i de små boligene. Så noe tilsvarende kan man si at vi ser i forhold til arealer, men ikke i noen særlig grad når det gjelder eneboliger, da er det vanlig å bygge så mye som mulig.

Artikkelen er først publisert på klikk.no/bolig. Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Nå kan du gjøre et boligkupp

Snekkeren ville rive hele greia

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken