Gå til sidens hovedinnhold

Sjelden rørende om kameler

Regissør Byambasuren Davaa vil smelte mang et hjerte med filmen om det gråtende kamelføllet.

Den gråtende kamel (Die Geschichte vom weinenden Kamel) - Tyskland, 2003. Regi: Byambasuren Davaa og Luigi Falorni. Med: Janchiv Ayurzana, Chimed Ohin, Amgaabazar Gonson, Zeveljamz Nyam, Temee og Botok (kameler).

Aldersgrense: Tillatt for alle.

To mongolske filmstudenter skildrer livet på steppene og tar utgangspunkt i en nomadebosetning og deres kamelflokk midt i den øde Gobi-ørkenen i Mongolia.

«Historien om den gråtende kamel» er historien om kamelen Ingen Temee som føder det hvite føllet Botok. Fra føllet ser dagens lys, støter moren det fra seg, og vil ikke for noen pris vedkjenne seg sitt avkom.

Nomadene forsøker på alle mulige vis å gjenforene de to på alle mulige måter, uten større hell. Til slutt må de ty til et eldgammelt og magisk ritual, for å vekke følelsene i kamelmorens hjerte.

Regissørene Byambasuren Davaa og Luigi Falorni, har laget en sterk og sjarmerende film, og utnyttet den tynne historien maksimalt. Filmen er både rørende og underfundig, og er et godt stykke håndverk.

Det er en dokumentarfilm, og må tas for det den er. Hensikten er å formidle en historie mellom nære relasjoner, noe regissørene gjør med stort hell.

Skuespillerne framstår i sin naturlige setting, og man blir sittende med følelsen av å være en del av nomadenes daglige gjøremål og levesett.

Omhyggelig pakket inn i en vakker bilderamme, sitter man igjen med en god kinoopplevelse og et varmt hjerte.

Sjelden er kameler så søte på nært hold.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!