Gå til sidens hovedinnhold

Sjimpanse løste Æsops fabel

Utklasset menneskebarn i problemløsning.

Sjimpanser imponerte forskerne ved Max Planck-instituttet i Tyskland da de klart å løse Æsops fabel, «Kråka og krukka», skriver den britiske avisen Daily Mail.

I fabelen slipper en tørst kråke stein etter stein ned i en krukke slik at vannet i bunn stiger, og til slutt kan den slukke tørsten.

I eksperimentet med sjimpansene, plasseres en peanøtt i en gjennomsiktig, smal sylinder for trang til at sjimpansene får hånden nedi.

Hvordan skal de få tak i peanøtten?

Kreativ løsning

Peanøtten flyter i litt vann i bunnen av røret, og en vanndispenser er plassert én meter unna. Den eneste måten å få nøtten ut av røret, er å fylle røret med vann fra dispenseren.

14 av de 43 sjimpansene som ble testet, klarte å få peanøtten ut av røret. En av sjimpansene urinerte til og med ned i røret for å gjøre jobben litt raskere.

- Han skjønte med ett at «Vent nå litt, hvis jeg gjør dette, kommer det til å fylle opp sylinderen», sier forskningslederen Daniel Hanus til TV-kanalen BBC.

Fireåringene slet

Også gorillaer og barn mellom fire og åtte år fikk bryne seg på oppgaven. De eldre barna var overlegne problemløsere, mens ingen av gorillaene i testen klarte oppgaven.

Sjimpansene slo imidlertid barna på fire år. Bare to av 24 fireåringer klarte oppgaven. Ti av 24 seksåringer og 14 av 24 åtteåringer klarte oppgaven.

- Selv de eldste barna syntes oppgaven var vanskelig. Det var interessant og imponerende hvor utfordrende det var for dem, sier Hanus.

Forskerne fant også ut at alle testgruppene - sjimpanser, gorillaer og menneskebarn - hadde mindre sjanse til å løse oppgaven dersom nøtta ble plassert i røret uten vann.

Nedenfor kan du se video av en sjimpanse som løser oppgaven med glans:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken