Gå til sidens hovedinnhold

- Sjokkledighet i USA

Venter nye skrekktall fra arbeidsmarkedet.

Fredag ettermiddag kommer nye håndfaste bevis på de begredelige tilstandene i amerikansk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

Klokken halv tre norsk tid kommer de månedlige sysselsettingstallene «non-farm payrolls» fra USA.

Med uttrykket «non-farm payrolls» menes antall sysselsatte utenom jordbruket. Rapporten som kommer i dag er en av de indikatorene som har vist seg å påvirke markedene mest.

Høyeste siden 1992
Makroøkonomene venter at ledigheten i januar økte for 13. måned på rad og steg til det høyeste nivået siden 1992 i det resesjon fører arbeidsmarkedet ned i et stadig dypere mørke.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået Bloomberg ventes ledighetsraten å stige til 7,5 prosent i det 540.000 personer mistet jobben i løpet av den første måneden i januar. Dette blir i så fall den tredje måned på rad hvor mer enn en halv million mennesker skyves ut av arbeidsmarkedet.

Estimatene spriker fra et fall i sysselsettingen mellom 450.000 til 750.000. Estimatet for ledighetsraten ligger i området fra 7,2 prosent til 7,6 prosent.

I løpet av måneden har industrikjemper som Caterpillar og detaljistkjeder som Macy`s sagt opp ansatte i tusenvis, noe som knuser forbrukertillit og reduserer forbruket i USA.

LES MER: Kutter 20.000 jobber

Advarer mot katastrofe
Torsdag kveld advarte president Barack Obama motstanderne av den finansielle stimulansepakken på 900 milliarder om at dersom man ikke snart får igjennom et vedtak i Sentatet, står USA ovenfor en katastrofe.

De republikanske senatorene ønsker at krisepakken inneholder større skattekutt, og torsdagens debatt i Senatet førte ikke fram. Behandlingen av lovforslaget fortsetter fredag.

LES MER: - USA går mot katastrofe

Mens drakampen mellom republikanerne og demokratene trekker ut, forsvinner stadig flere jobber. Det fikk man sist et signal om torsdag, da de ukentlige ledighetstallene klatret til det høyeste nivået siden 1982.

- Bedriftene kommer til å kutte enda mer i bemanningen i første kvartal fordi de nå har full fokus på å overleve. Det er ingen overdrivelse når presidenten sier at stimulansepakken må vedtas nå for å unngå en katastrofe. Mens husholdningene kjemper, blir situasjonen verre hver eneste måned man har store jobbkutt, sier sjeføkonom Christopher Low hos FTN Financial i New York til Bloomberg News.

- Fortsetter med full styrke
Nordea Markets venter 500.000 nye ledige i januar, og ligger dermed litt lavere i sine estimater enn konsensus i Bloomberg-undersøkelsen.

- Vi venter at forverringen av det amerikanske arbeidsmarkedet fortsetter med full styrke. Bakgrunnen for at vi venter noe mindre fall i sysselsettingen nå enn i desember er at de ukentlige jobless claims (førstegangssøkende om dagpenger) har vært lavere i januar enn i desember, samt at onsdagens ADP-indikator kom inn om lag som ventet med et fall i sysselsettingen på 522-tusen.

Nordea venter at arbeidsledigheten i USA vil øke fra 7,2 til 7,5 prosent.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken