Gå til sidens hovedinnhold

Sjokoladebyen Barcelona

Mange har begått noen synder i den katalanske hovedstaden. Sjokoladens mørke fristelser må ta på seg mye av skylden.

(SIDE2): - Dette er søtsaker ingen greier å motstå, sier Marco bak disken på Xocoa. Han geleider oss gjerne gjennom utvalget av sjokolader i butikken sin, en av seks filialer i Barcelona.

Mørk og moderne

For noen år siden gjennomgikk den lille sjokoladefabrikken en drastisk forvandling. Familiebedriftens yngste tok tak i det sviktende salget og godsaken fikk en helt ny og moderne innpakning.

Originalitet, utsøkt kvalitet og fin innpakning går nå fra hånd til munn som aldri før.

- I tillegg til alle butikkene her i Barcelona, har vi nå åpnet en filial i Madrid og Valencia. Selv håper jeg å kunne starte opp en butikk i Genova. Jeg har nemlig tenkt å flytte dit og denne sjokoladen vil jeg gjerne ha med meg, sier vår blide ekspeditør.

I hyllene finner vi de mest fargerike sjokoladeplatene på rekke og rad. Sjokolade i en cd-innpakning og sjokoladeøl finnes også i hyllene. Bitene som selges løst er vel cirka ti ganger større enn dem vi finner i konfekteska hjemme.

Først i Europa

Dunsten av sjokolade har hengt over nettopp denne byen siden 1500-tallet. Som handelssentrum og inngangsport til kontinentet, var Barcelona den første byen i Europa som fikk smaken på sjokolade.

Etter sin fjerde reise til Sør-Amerika kom Christoffer Columbus hjem med en fortryllende drikk, som senere ble mer vanlig i fast form. Oppdageren hadde i 1502 truffet på øya Guanaja, ikke langt fra kysten av Honduras, og her hadde indianerne bydd han på kakao fra en gullkopp.

Columbus skal ha vært mest opptatt av koppen, og selve drikken ble ikke viden kjent før spanjolen Hernán Cortés dro til Mexico og møtte aztekerkongen Moctezuma. Her ble Cortés tatt for å være en gud og sjokolade gikk for å være en drikk for gudene.

«En enkel kopp av denne drikk ga så mye kraft at den kunne holde en soldat gående en hel dag, uten at han behøvde å innta noe som helst annet», skrev Cortés hjem til kong Carlos.

Søtt museum

Slike historiske fakta finnes det masser av på Mueso de la Xocolata. Et sted for flere sanser, der lærdom også kommer gjennom smaksløkene i munnen.

I tillegg til flytende sjokolade fra museets kafé, er det sjokolade å få med seg fra museumsbutikken. Her har de pakket fristelsene inn som fotballhelten Ronaldinho, fisken Nemo og den romerske legenden Ben Hur. Sjelden har det vel smakt så godt med litt lærdom på ferieturen.

Motesjokolade

I tillegg til byens befolkning har også turistene begynt å få øynene opp for denne mørke lykken. Og i Barcelona som hjemme i Norge, er mørk sjokolade kommet på moten.

- Folk er blitt mer bevist på mengden med søtsaker de putter i munnen. Da passer det godt med litt kraftigere saker, presiserer vår sjokoladeekspert.

Selv greier vi oss med noen smaksprøver når andelen av kakao ligger på 72 prosent. Resten blir med til Norge. Til glede for de som ikke kunne være med denne gangen.

Smaken av Xocoa finner du her.

Les også:

Katalansk liv og røre

Flere reisesaker

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken