Gå til sidens hovedinnhold

Skal redde bilindustrien

Vil smøre bilmotorer med over hundre milliarder kroner.

President George W. Bush har kommet til enighet med ledende demokrater om innholdet i en redningspakke for den amerikanske bilindustrien.

NA24 – din næringslivsavis

Lovforslaget vil gi de tre kriserammede bilprodusentene Ford, GM og Chrysler i første omgang tilgang på til sammen formidable 15 milliarder dollar, eller 106 milliarder kroner i kortsiktige lån, ifølge The Wall Street Journal.

Redningspakken kan allerede komme opp til avstemming i dag onsdag i Kongressen. Det er ventet at den vil gå greit gjennom Representantenes hus, der demokratene har et solid flertall. Langt mer usikkert er det om det går like glatt i Senatet, der fordelingen er 50-49 i demokratenes favør. 60 stemmer for er nødvendig for å sikre at pakken blir vedtatt.

Hvis pakken går gjennom, oppnevner kongressen en representant som skal overvåke redningspakken og de tre bilgigantene. Representanten kommer til å lede et omfattende restruktureringsarbeid som involverer arbeidstakere, kreditorer, bildelprodusenter og ledelsen i selskapene. Hvis ikke selskapene godtar restruktureringsplanen, kan alternativet være å gjennomføre en restrukturering under konkursbeskyttelseslovgivningen, såkalt «Chapter 11».

Ford har opplyst at selskapet ikke trenger lån på kort sikt, men ønsker å sikre en langsiktig finansiering. Situasjonen er mye verre for GM og Chrysler, som risikerer å gå konkurs hvis ikke hjelpen kommer på plass før jul.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken