(SIDE2): Fredag etter fredag gjennom hele høsten har vi sett kjendiskvinnene og de profesjonelle danserne svinge seg på «Skal vi danse»-parketten i de lekreste antrekk.

Men antrekkene blir ikke fullkomne uten et spektakulært hår og en glitrende makeup.

Side2 fikk bli med danser Gyda Svela Thorsen og hår- og makeup artist Cårejonni Enderud bak scenen for å følge forvandlingen før en standarddans. I årets «Skal vi danse» var det tre frisører og fire makeup artister bak scenen.

- Spesielt håret skal forsterke linjene i dansen. Derfor er det viktig med en fin nakkelinje. Håret må alltid være penest på høyre side siden danserne vrir hodet mot venstre. Standarddansen har også en mer tildekket kjole og alt er generellt mer ordentlig. Det er ikke lov å være crazy i standarddans, ler Cårejonni.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det er generellt mange regler for utseende i selskapsdans, men i «Skal vi danse» er alt litt mindre strengt.

- Klippen på guttene er for eksempel ikke så kort. Egentlig skal de ha barbert nakke fordi det er ikke lov å ha nakkehår på skjortekragen, forklarer han videre og forteller med skrekkblandet fryd om da Gydas kjendisdanser Hans Petter Buraas skinnet seg rett før første sending.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pinlig flytur
Gyda har fire NM-titler, flere nordiske medaljer, har danset i store internasjonale mesterskap og vært instruktør i over tretten år. Det har gitt mange vonde hårminner.

- For at håret skal sitte når vi danser så må det nesten limes på. Det er omtrent spikret til hodet slik at vi skal kunne sove med det. Man gråter på grunn av håret i denne bransjen, innrømmer hun.

- Når vi skal på konkurranser i utlandet må vi ofte fikse håret før vi reiser. Jeg husker da vi skulle delta i VM i Ungarn. Selv om jeg ikke skulle konkurrere før på lørdag måtte jeg få fikset håret her i Norge på torsdag. Og den gangen gjaldt det å ha det høyest mulig. Problemet var bare at jeg kom meg nesten ikke inn på flyet. Hele flyturen måtte jeg sitte med bøyd hode, ler hun.

Det er mange yrkesrelaterte skader med å være frisør. Cårejonni spøker med at han er blitt løsemiddelskadet av all hårsprayen i «Skal vi danse».

En lidelse
I Tv2 programmet var det noen ekstra utfordringer. Jo nærmere finalen man kom jo flere danser måtte parene igjennom.

- Det var et forferdelig stress. Vi hadde maks ti minutter på oss til å ta ut alle spennen, børste ut all hårsprayen og krølle opp håret på nytt. Da skriker vi bare : - Hold kjeft og sitt stille!, ler han og forteller at hvis det lugger så er det fordi det skal det.

Mistet håret
Cårejonni har hatt ansvaret for hårfrisyrene gjennom alle fire sesongene med «Skal vi danse». I år var han vinner Lene Alexandra Øiens faste frisør. Han har mange gode minner men husker godt alt kaoset første sesongen.

- Da måtte vi bare prøve oss fram og vi var mye mer forsiktige. Nå har alt blitt mye mer show. Det nytter ikke med løst og ledig håroppsett med lite spenner som man har på for eksempel et brudeshow. Her må det masse spenner til som ikke skal vises også har jeg masse spenner i mens jeg sprayer som jeg tar ut rett før de går ut på parketten. Da blir håret stivt som betong. Hvis ikke flyr løshåret rett i veggen ved første piruett, ler han og viser oss i praksis hvordan det hadde sett ut.

- Det skjedde nemlig flere ganger på prøvene. Tor Andre Flos dansepartner Nadya Khamitskaya mistet håret en gang, ler Gyda og innrømmer at det er mye gøy vi aldri fikk sett på tv.

Kjendisene klager
- Vi var nok også mye mer imøtekommende for behovene til kjendisene det første året. Nå er det ikke noe kjære mor lengre. De profesjonelle danserne har aldri vært noe mas men spesielt artistene som har deltatt har alltid vært nervøse i starten. Mennene nektet å gå med glitterskjorte med utringning og damene syntes det var for mye farger og at skjørtekanten var for høyt oppe.

Men det var gøy å se hvordan spesielt idrettsutøverne blomstret opp. Etterhvert ville alle kjendisdamene bare ha mer og mer glitter, lengre vipper og kortere skjørt, avslører den anerkjente stylisten som tidligere har jobbet blant annet på TvNorges «Grease» og Tv2s «Allsang på Grensen».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunststykket
Han forklarer også at det er en myte at man må ha langt hår for å få til de spektakluære frisyrene.

- Det er ikke noe must siden det finnes masse bra løshår nå men det er selvsagt lettere å forandre hvis håret har litt lengde, forklarer han.

Gyda lovpriser Cårejonnis kunster opp i skyene.

- Han gjør mye finere hår enn det vi har i konkurranser. Han ser noe han synes er kult overalt hvor han går også tar han det et hakk videre. Og han kommer alltid med noe nytt hele tiden, skryter hun.

- Jeg reiser mye og hvis jeg så ting som jeg syntes passet på for eksempel Gyda eller Lene Alexandra tok jeg det med hjem, forteller han og innrømmer at det ligger svært mye planlegging bak alle frisyrene vi har sett i høst.

Men for Gyda er dette luksus. Som konkurransedanser sminker man seg selv eller får hjelp av dansepartner eller foreldrene. Gyda forteller at «Skal vi danse»-deltaker Bjørn Wettre Holthe er et unikum til å pynte jentene før konkurranser.

- Men jeg skulle selvsagt gjerne booket Cårejonni til å fikse meg før konkurranser men det har vi desverre ikke penger til i vår bransje. Så jeg nyter det heller så lenge han og de andre fikser oss i «Skal vi danse», jubler hun.

Cårejonni trives med jobben og synes Gyda er en takknemlig kunde.

- Det er det lille ekstra som gjør hele forskjellen og Gyda bare ELSKER glitter, ler Cårejonni.


LES OM GYDA I SKAL VI DANSE:

- For en taper

- Et helvete å se ham danse

1351