Gå til sidens hovedinnhold

Ny skatt kan presse boligprisene

De nye reglene for verdifastsetting på eiendom, kan føre til et tøffere boligmarked.

Oslo (ANB): Det mener advokat Johannes Andersen i revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG Law.

Unge rammes
Regjeringens målsetting med de nye reglene for ligningsverdien på eiendom, er at de rike skal skatte mest.

Ifølge Andersen er det imidlertid ungdom på boligjakt som vil få svi.

Han forklarer at de nye formuesskattereglene antakelig vil gjøre det enda mer attraktivt for investorer å kjøpe boliger og leiligheter. Dette kan fort føre til at både utleie- og salgspriser stiger.

- I så fall stenges grupper med begrensede økonomiske ressurser helt ut fra et boligmarkedet som de selv i dag knapt har tilgang til, sier Andersen.

Gunstig investering
Han viser til at det lenge har vært spesielt gunstig å investere i næringseiendom og bolig fordi lav verdsetting gjør at store deler av pengene man investerer, «forsvinner» fra beskatning.

- Å kjøpe bolig er den lureste investeringen man kan gjøre for å fjerne både skattbar formue og framtidig arveavgift. Dette har ført til press på næringsbygg og leiligheter. Med de nye reglene kan prispresset bli enda større, sier Andersen.

- Både bolig og næringseiendom får høyere ligningsverdi, men skjerpelsen er størst på næringseiendom. Dermed skyves presset over på leiligheter og boliger.

Smutthull
Selv om den gjennomsnittlige ligningsverdien for bolig i tettbygde strøk er blitt høyere, er det ifølge Andersen mulig å slippe unna hard beskatning fordi man kan eie inntil fire boliger uten at det blir vurdert som næringsvirksomhet. I tillegg får man da gode utleieinntekter.

- Hvis man for eksempel skal investere 10 millioner kroner, vil man komme svært gunstig ut av det om man kjøper fire leiligheter til to og en halv millioner kroner per stykk framfor et næringsbygg på over 500 kvadratmeter, sier Andersen

Ulik skattelegging
- Formuesverdier som aksjer, bankinnskudd, bolig og næringseiendom skattelegges fortsatt svært ulikt, og denne forskjellsbehandlingen vil fortsatt føre til en vridning mot investeringer som gir mest mulig skattemessige fordeler, advokat Johannes Andersen.

- Bolig er fortsatt det aller gunstigste man kan investere i. Det enorme prispresset i boligmarkedet vil derfor ikke gi seg før man begynner å verdsette alle formuesverdier likt. (ANB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken