Gå til sidens hovedinnhold

Leverte du ikke?

Har du levert uten å ha kontrollert? Sjekk hva du risikerer.

Ja, du kan gi blaffen i årets selvangivelse uten at det får noen konsekvenser for deg. For første gang aksepterer nemlig Skatteetaten din «stille aksept» (dersom du ikke gir lyd fra deg regnes den automatisk utfylte selvangivelsen fra Skatteetaten som levert).

640.000 færre
De siste innleveringstallene fra Skatteetaten tyder på at svært mange nordmenn benytter seg av tilbudet om stille aksept.

- Sent mandag kveld, to døgn før fristens utløp, hadde 727.735 nordmenn levert selvangivelsen via internett, SMS eller via telefon. Det er 660.000 færre enn i fjor da tallet var 1.366.856 på nøyaktig samme tidspunkt, opplyser informasjonsdirektør i Skatteetaten Lise Halvorsen til Nettavisen.

Servicen «stille aksept» er et ledd i å gjøre det enklere for skatteyterne og samtidig reduseres belastningen med purringer, skjønnsligning og tilleggsskatt for Skatteetaten.

- Men det er svært viktig at alle har sjekket at tallene i selvangivelsen stemmer, understreker Halvorsen.

Plikt til å sjekke
For kravene er de samme som før. Du har nemlig plikt til å sjekke at tallene stemmer. Leverer du ikke, så går du god for tallene Skatteetaten har fylt ut for deg.

- Dersom tallene ikke stemmer, og det viser seg at du skulle ha betalt mer skatt, kan du i verste fall risikere tilleggsskatt, sier Halvorsen og understreker at kontrollen i år er minst like nøye som tidligere.

Tilleggsskatt verre
Én hyggelig konsekvens av prinsippet om «stille aksept» er at ingen vanlige lønnstakere eller pensjonister i år kan bli ilagt forsinkelsesavgift. Men om de automatisk utfylte tallene ikke stemmer og du ikke gir beskjed, kan straffen i stedet bli tilleggsskatt. Den er langt verre enn forsinkelsesavgiften.

Mens satsene for forsinkelsesavgift går fra én til maksimum to promille av din nettoinntekt (maksimum 2000 kroner hvis netto inntekt er 200.000), er satsene for tilleggsskatt for uriktige og ufullstendige opplysninger langt saftigere. De går fra 30 til 60 prosent av det beløp du har unndratt i skatt.

- For de aller fleste går det heldigvis bra, men hvert år ilegger vi omlag 20.000 nordmenn tilleggsskatt, sier Halvorsen og legger til at næringsdrivende er inkludert i tallet.

Fradrag, fradrag!
Nettavisens økonomiekspert Rune Pedersen mener den helt klart viktigste grunnen til at du ikke skal gi blaffen i selvangivelsen er at du risikerer å betale for mye skatt.

- En person med normal lønn og som får oppgitt 20.000 kroner for mye i inntekt risikerer å betale nesten 10.000 kroner for mye i skatt, understreker Pedersen.

I tillegg er det en rekke fradragsmuligheter du bør dobbeltsjekke at du ikke går glipp av.

- Går du glipp av et fradrag på 5.000 kroner vil du betale 1.400 kroner for mye i skatt. Effekten av fradrag er 28 prosent, sier Pedersen. Han har laget denne sjekklisten for deg som er ute i siste liten:

For å hjelpe deg med å sjekke kan du lese artikkelen:

De 25 beste fradragstipsene.

Les også Nettavisens andre artikler som hjelper deg til lavere skatt:

Nettavisens skatteekspert svarte leserne

Dette tipset kan gi deg 10.000 kroner

Unngå skyhøy rente på restskatten

Flere råd og nyttige skattelenker

Reduser firmabilskatten

De beste fradragstipsene for pendlere

Ring gratis på jobbens regning

La staten spleise på gavene dine

Ikke betal skatt på frynsegodene dine

Sjekk Nettavisens skattekalkulatorer

Sykdom kan gi skattefradrag

Refinansieringutgifter er fradragsberettiget

Kommentarer til denne saken