Gå til sidens hovedinnhold

Skatte-sprik i regjeringen

Opposisjonen krever at finansminister Kristin Halvorsen (SV) svarer på om hun vil øke skatten på høye lønninger.

Det er full forvirring om hva regjeringen egentlig mener om skatt, etter at de rødgrønnes skattepolitiske talsmenn på Stortinget har varslet økt skatt på høye lønnsinntekter.

Sps Per Olaf Lundteigen er blant skattepolitikere som ikke ser noen grunn til å frede skattesatsene og låse spriket mellom skatt på kapital og skatt på lønn til 6 prosent.

Dette står i skarp kontrast til uttalelser fra finansminister Kristin Halvorsen om at skattereformen skal gjennomføres

De finanspolitiske talsmenn fra Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti krever nå en avklaring fra Halvorsen om hovedprinsippene i skattereformen ligger fast, slik det slås fast i Soria Moria-erklæringen.

Brev
I et brev til finansministeren viser de til at Halvorsen senest denne uken uttalte at SVs viktigste innvending mot skattesystemet har vært den store forskjellen mellom skatt på arbeid og skatt på kapital.

- Med de ulike utsagn fra finansministeren og regjeringspartienes skattepolitiske talsmenn er det i beste fall skapt en sterk usikkerhet om hvor Regjeringen vil, heter det i brevet fra Venstres Lars Sponheim, Høyres Jan Tore Sanner og KrFs Hans Olav Syversen.

- Dette er i og for seg et internt problem for Regjeringen, men det største problemet er at dette skaper en usikkerhet for norske arbeidsplasser og norsk næringsliv. I tillegg til at Regjeringen har fått vedtatt en rekke skadelige skatteskjerpelser målrettet mot norsk næringsliv, småbedrifter og gründere, bidrar det siste utspillet fra skattekameratene til at det skapes ny usikkerhet for næringslivet ved vurdering av investeringer i nye arbeidsplasser, heter det.

Opposisjonen ber finansministeren avklare om det fortsatt er hennes uttalelser fra mandag som gjelder eller om forskjellen mellom skatt på arbeid og skatt på kapital faktisk skal økes fra 2007.

Her kan du lese hele brevet til finansministeren.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken