Gå til sidens hovedinnhold

Ny bankskandale på vei

Informasjon om skatteflyktninger skal forsøkes å selges til tyske myndigheter.

Ifølge de tyske avisene Frankfurter Allgemeine Zeitung og Sueddeutsche Zeitung skal en ny skatteskandale være på vei i Tyskland. For to år siden ble opplysninger om hemmelige konti i fyrstefamiliens bank LGT i skatteparadiset Liechtenstein solgt til tyske myndigheter, noe som dro i gang en storstilt skattejakt.

Nå skal en person enda en gang forsøke å selge informasjon om hemmelige konti til tyske myndigheter. Denne gangen er det fra sveitsiske banker.

Krever at Tyskland dropper kjøper
Etter at de tyske avisene rapporterte saken på fredag, har sveitsisk banklobby vært raskt på banken. De mener at myndighetene må sende tilbake informasjonen som kan vise konfidensielle filer på 1.500 tyske skatteflyktninger.

En informant forsøker å få 2,5 millioner euro for opplysningene.

- Hvis dette viser seg å være et tilfelle av datatyveri, venter vi at tyske myndigheter vil returnere dataene til eieren og gå til aksjon mot tyven, skriver den sveitsiske bankforeningen i en melding lørdag.

Også den sveitsiske finansministeren var ute å advarte tyske myndigheter i mot å bruke dataene. Hoveddelen av dataene skal være fra den sveitsiske storbanken UBS, men banken skriver i en melding at dette så langt kun er en spekulasjon.

Andre gang
Dette er andre gang på relativt kort tid, at tyske myndigheter skal ha fått tilbud om data på skatteflyktninger. Forrige gang valgte de å bruke informasjonen som var stljålet.

Skandalen i Tyskland i mars 2008 startet da Heinrich Kieber under kodenavnet «Julia» solgte en DVD med opplysninger om store skatteunndragelser til det tyske BND (Bundesnachrichtendienst, red. anm). DVD-en inneholdt kontoopplysninger om rundt 600 personer fra toppen av tysk næringsliv som skulle ha unndratt milliardbeløp fra beskatning ved å plassere pengene på hemmelige konti i fyrstefamiliens bank LGT i skatteparadiset Liechtenstein.

Prisen myndighetene måtte betale for opplysningene var på i overkant av 34 millioner kroner.

Til gjengjeld fikk de opplysninger om mer en 600 personer som ble mistenkt for skatteunndragelser for mer enn 32 milliarder kroner. En av toppene som gikk med i dragsuget etter skandalen var toppsjefen i Deutche Post, Klaus Zumwinkel, en av tysk næringslivs mektigste skikkelser opp til da.

Samtidig klaget Liechtensteins kronprins Alois over det han mente var ulovlige metoder fra politiets side fordi saken baserte seg på opplysninger de mente Kieber ha stjålet. Han anklaget tyskerne for å ødelegge forholdet mellom de to landene. Kronprinsen holdt også på Liechtensteins rett til hemmelighold om kontiene.

Kommentarer til denne saken