Gå til sidens hovedinnhold

Trening i kulda kan gi astma

Minusgrader og høy intensitet på treningen går ikke så godt sammen.

(SIDE2): Kanskje føler du at lungene fryser til is bare du går ut døra når det er femten kalde ute? Så lenge du ikke trener med veldig høy intensitet skal det ikke være noen fare, men luftveiene blir ekstra belastet om du er ute på hardtrening i vinterkulda, ifølge en ny undersøkelse.

Idrettsforskerne Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark og Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har intervjuet de 100 beste langrennsløperne i Norge og USA om deres treningsvaner i kaldt vær

På spørsmålet om de hadde utviklet astma i løpet av skikarrieren, svarte cirka en tredjedel av eliteløperne bekreftende. Det er langt høyere tall enn i befolkningen ellers, sier Nils Olof Vikander til forskning.no.

- Trening i kaldt vær er en ekstra stor belastning for luftveiene, sier forsker Vikander.

Ifølge forskerne er aktive langrennsutøvere spesielt utsatt for sykdom ved trening i kaldt vær, men resultatene er også overførbare til andre mosjonister som trener mye.

- Vi vet at trening i sterk kulde, det vil si kaldere enn cirka 15 minusgrader, øker risikoen for å utvikle astma. Det mange ikke er klar over, er at trening i kaldt vær også øker faren for overtrening, sier Vikander ifølge DinSide Helse.

- Det er ingen helserisiko forbundet med trening på moderat intensitet, så lenge man tilpasser forholdene, sier Vikander. Han råder til å kle deg lagvis med godt beskyttende materiale og tøy.

LES MER HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER