Et par hundre meter unna den ødelagte Skjeggestadbrua, ligger gården til Gro Hovlid Aschehoug. Der har hun 12.000 kyllinger - som hun fryktet ville ta skade av onsdagens sprengning, skriver jarlsbergavis.no.

Da første del av brua ble sprengt bort 21. februar, mener hun det gikk hardt utover kyllingene hun da hadde.

I toppen av saken kan du se video av hvordan kyllingene reagerte på onsdagens sprengning.

Vi filmet kyllingene

Før Skjeggestadbrua igjen ble sprengt onsdag, satte Jarlsberg opp et kamera i kyllingfjøset for å følge med på dyrenes reaksjon på smellen.

Og si samme sekund som sprengningen skjedde, kvapp kyllingene merkbart til. Deretter ble de alle sammen liggende bom stille i rundt halvannet minutt, før de begynte å røre på seg igjen.

– En ser tydelig at de blir skremt og reagerer på sprengningen, sier Aschehoug til avisen, når hun ser videoopptaket som Jarlsberg gjorde.

LES også: Her sprenger de E18-brua
OG: E18-bru kollapset: – Vi tør ikke fjerne bilene

– Ble ikke informert

I forkant av sprengningen var Aschehoug opprørt over det hun mener er elendig kommunikasjon fra Vegvesenets underleverandør, Decom, som er ansvarlige for sprengningen.

– Jeg fant først ut om den nye sprengningen da jeg leste nyhetene i går. I tillegg hang det en lapp på døren min. Hadde jeg fått vite om dette før, hadde jeg ikke kjøpt et nytt parti med 12 000 kyllinger, som nå må gjennom samme påkjenning som forrige parti, sier hun.

– Ville helst unngått dette

Hos Nortura forteller produsentrådgiver Morten Henriksen at de helst ikke ville latt kyllingene oppleve brusprengningen.

– Hadde vi visst dette på forhånd, hadde vi nok gjort en del for å få utsatt dette partiet hos Gro, sier han.

Han forteller dog at 61 kyllinger med hjertelidelser - som er det som ble registrert hos det forrige partiet kyllinger, som altså opplevde den første sprengningen - er innenfor normalen hos et parti på 12 000 kyllinger.

– Det er noe høyere enn normalt, men ikke noe åpenbart stort avvik. Hjertelidelser er også en av de vanligste årsakene til at kylling kasseres, sier han til avisen.

Ble evakuert

- Jeg ble hentet av to hyggelige politimenn før sprengningen, og de spurte om det var noe jeg trengte hjelp til, forteller Kyllingbonde Gro Hovlid Aschehoug.

På forhånd hadde bonden tenkt til å bli værende på gården om ingen hentet henne.

Decom ønsker ikke å kommentere saken. Prosjektleder Jarle Bøckman i Decom viser til informasjon Vegvesenet har gitt om sprengningen.

Flere nyheter fra Jarlsberg Avis får du her!