Gå til sidens hovedinnhold

Spiser opp huden din

Doktorfisken inntar Norge. Side2 har testet behandlingsformen.

(SIDE2:) Først napper en liten fisk deg i tåa, så stimer resten til, og det som om du får tusenvis av små støt i hele foten. Man kan ikke dra til seg foten heller, i frykt for at de små fiskene skal sprette ut. Førsteinntrykket er fryktelig ubehagelig.

Side2 tester velværebehandlingen «fiskespa» i Buenos Aires, Argentina. Behandlingsformen blir stadig mer populær, og har også inntatt Norge.

Spiser død hud
Garra Rufa, eller kangalfisk, er en art i karpefamilien. Fisken lever i ferskvann i Midtøsten, hovedsakelig i Syria, Irak, Iran og Tyrkia. Spabhendlingen stammer fra sistnevnte land.

Fisken spiser de døde områdene av huden, og lar den friske være. Derfor brukes Garra Rufa blant annet til å lindre symptomer ved psoriasis. Fisken har ikke tenner, men den napper til seg den døde huden.

I Tyrkia er den blitt brukt som behandlingsform mot hudsykdommen i mange år. Men nå blir det stadig mer populært i skjønnhetsklinikker verden over. Også i Trondheim, Bergen og Asker finnes det klinikker som tilbyr behandlingen.

«Garra Rufa Fiske Spa» i Asker bekrefter at de små fiskene er blitt veldig populære her hjemme.

- Mange har prøvd dette i utlandet og synes deilig, og mange har reist til Tyrkia fordi de har psoriasis, og mange har for eksempel lest om det på internett. Folk synes det er spennende, en opplevelse og det er artig. De fleste tror det kiler, men det er en behagelig kiling som går over. Noen kan være litt stresset når de kommer inn, men er rolige etterpå, sier daglig leder Lisbeth Sogn ved «Garra Rufa Fiske Spa» til Side2.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

- Naturlig behandling
Sogn forteller at behandlingsformen ble oppdaget i Tyrkia. Lokalbefolkningen merket at en del hudproblemer angivelig ble bedre av å bade i varme kilder hvor disse fiskene var.

- Det som gjør det unikt er at munnen er som en sugekopp som drar med seg hard og død hud. I tillegg skyller fiskene ut et enzym som gjør at celledelingen normaliserer seg, så personer som har psoriasis merker store forbedringer. Dette er nesten den eneste naturlige behandlingen som hjelper mot psoriasis, mener Sogn.

Hun opplyser at også mange bruker dette som pedikyr, for å få bort hard og død hud.

- Fiskene kan også gjøre hendene glattere og mykere. Det virker som huden også blir bedre til å holde på fuktigheten, sier Sogn.

Skeptisk til superfisken
Selv om de små fiskene angivelig lindrer sykdom, er det noen som er skeptiske. I USA er de forbudt i flere stater. Den britiske avisen DailyMail har tidligere advart mot behandlingen da eksperter er redd for at fiskene kan spre sykdom og infeksjoner. «The Health Protection Agency» frykter fiskene kan spre infeksjon fra person til person gjennom åpne sår. Salonger som tilbyr behandlingen påpeker på sin side at de bruker tanker som stadig filtreres, nettopp for å unngå sykdom.

- Dette er en ny problemstilling for oss, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til Side2.

- Men det kom en egen forskrift i 1999 som handler om god hygienisk standard, og alle må følge denne, sier han.

Blystad mener det finnes en mulighet for smitte hvis det kommer blod i vannet, og en annen person kommer like etterpå for behandlingen. Han synes det er fornuftig at vannet skiftes etter hver person.

- I forskriftene fra 99 står det at man skal følge forsvarlig hygiene, så en naturlig ting er at det ikke skal komme blod i vannet.

Blystad sier at de vet lite om hva som skjer rundt denne behandlingen i Norge. Men han påpeker at forskriftene her hjemme dekker fotpleie, og at den såkalte fiskespa-behandlingen går under denne forskriften, som innebærer god hygieniske rutiner og rent vann.

Ga det resultat?
Velværeklinikken Side2 besøker i Buenos Aires er utstyrt med fire akvarier med ivrige småfisk. Det første vi får beskjed om var å vaske føttene ordentlig, slik at fisken får ren hud. Deretter blir vi plassert på en behagelig stol, og får beskjed om å dyppe føttene ned i vannet. Først tar vi tærne nedi, og kjenner så vidt at det napper. Når hele foten er under vann stimer resten av småfiskene sultne til, og begynner å spise ivrig. Det er morsomt og annerledes, men også ekkelt. Hvem sin hud har den knasket av før meg? er tanker som slår en. Det dirrer, kiler og føles som små støt i foten og leggen. Etter noen minutter klarer man imidlertid å slappe av mer, men det psykiske tar overhånd og kvalmen kommer for vår del smygende.

Doktorfiskene fikk derfor bare holde på i 20 minutter før det var på tide å trekke til seg beina. Vi testet behandlingen med mål om å få glatt og myk hud, men merket dessverre ikke store forskjellen før og etter fiskerensingen.

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering

Kommentarer til denne saken