(SIDE2:) I 2003 skremte filmen «Villmark» tusenvis av nordmenn på kino. Filmen har senere blitt kåret til Norges beste skrekkfilm. Nå er gjengen bak filmen aktuell med en ny grøsser, «Skjult».

I «Skjult» møter vi Kai «KK» Koss. Han vender tilbake til barndomshjemmet etter at moren dør. Det har gått 19 år siden han rømte fra det brutale hjemmet. Og huset han vokste opp i har mørke hemmeligheter.

Skummelt hus
Kristoffer Joner har hovedrollen som KK. Han forteller at huset i filmen var skummelt i virkeligheten også.

- Jeg hadde ikke sovet over der etter arbeidsdagens slutt, sier han.

Under innspillingen var det heldigvis ikke like skremmende.

- Det var ikke så skummelt med 30 stykker på settet. Men huset hadde sjel. Det var slitt og stort, og vi visste at folk har levd der i generasjoner. Da begynner fantasien å løpe. Jeg gikk litt rundt der alene, og jeg merket at jeg trivdes bedre når det var 30 andre der, sier han.

HTML EMBED
video_embed(12382,1);

Redd ukontrollerbare situasjoner
Joner blir redd når han ikke kan styre situasjonen selv.

- Ting jeg ikke har kontroll over utgjør en trussel. Når man er på åpent hav eller i et fly eller i skogen, da er det andre som bestemmer, det er egne lover og regler, sier han.

Ville han turt å løpe alene inn i en mørk skog, slik KK gjør?

- Da måtte det være en god grunn til det, ler han.

Men han er glad i å se grøssere.

- Den største skrekkopplevelsen var «Haisommer», det er en god grøsser. «The Shining» er også en flott skrekkfilm, og jeg likte «Invasion of the Body Snatchers», sier han.

- Kan ikke bare leve på marsipan
«Villmark»-regissør Pål Øie har både regissert og skrevet manus til filmen. Han har tydeligvis skjønt hva man skal gjøre for å lage en skummel grøsser.

- Det er viktig med en historie som engasjerer, som folk kan kjenne seg igjen i. Man kan ikke bare leve på marsipan. Filmen må også ha en troverdig karakter, og man må bruke tid på å bygge opp scenene, ikke bare haste forbi, sier han.

Men det er ikke bare forarbeidet som er viktig i prosessen.

- Musikk og lyd er 50 prosent av filmen. Hadde du sett filmen uten lyd ville den nok ikke vært like skremmende, sier han.

Selv er han ikke lettskremt.

- Jeg er ikke mørkredd, og blir mer redd for ting på gata, for at noe skal skje med familien min, sånn alle er redde for. Men jeg er fascinert av det skjulte og liker å jobbe med uhyggelige stemninger. Og alle har vel tittet under sengen, sier han.

HTML EMBED
video_embed(12383,1);

Tror ikke på spøkelser
Regissøren er ikke redd for overnaturlige ting.

- Jeg bruker ikke filmene til å bearbeide egen angst. Jeg er rasjonell, og tenker at det farlige er det som lever rundt deg. Men jeg er ikke redd for at det skal dukke opp spøkelser, sier han.

Han synes imidlertid det er interessant å høre om sånn.

- Det er spennende å høre om spøkelser og sagn, historier om et skrik som kommer ved fossen hver natt, muligheten for at det er noe. Men det er sjelden jeg selv er redd, sier han.

Kommer du til å bli redd? Les anmeldelsen av «Skjult» på Side2 torsdag. Filmen har premiere fredag 3. april.

HTML EMBED
video_embed(12388,1);