Clarkson er best kjent for å elske dyre og raske biler som folk flest ikke har råd til. At han i den første episoden av denne sesongs Top Gear vil bevise at Skoda Yeti er tidenes beste bil, kom nok derfor som en overraskelse på mange.

Du kan selv se hans argumenter og hans videotest her.

Vi kontaktet derfor Skoda for å se om Clarkson har gått fullstendig av skaftet, eller om det faktisk er noe i det. For når sant skal sies så er «verdens beste» og Skoda to ord som folk flest ikke har påfallende lyst til å sette i samme setning.

Skoda er ikke det alle husker det som
Men før du i det hele tatt begynner å tenke dritt om Skoda, er det viktig å huske på at dagens Skoda og selskapet som eksisterte før Berlinmurens fall er to vidt forskjellige ting. På begynnelsen av 90-tallet kjøpte nemlig Volkswagen-konsernet seg inn, og allerede i 1994 ble de en majoritetseier - før de i 2000 slukte hele produsenten.

VW er kjent for å utnytte sine storbruksfordeler (les: bruke de samme delene mange steder), noe som betyr at det på mange måter ikke er mye som skiller en Skoda fra en VW - eller til og med en Audi. Skoda er konsernets «billigmerke», VW er for folk flest - mens Audi er premiummerket.

Alle de gamle Skoda-vitsene er derfor påfallende lite treffsikre.

Veldig hyggelig startpris
Men uansett: En av hovedargumentene til Clarkson for at Yeti er en så fantastisk bil, er at den er billig. Priser i England og Norge er ikke nødvendigvis det samme, men for en SUV-aktig bil er det ikke ille med en startpris på 243.500 kroner. For den prisen får du det aller mest grunnleggende, samt en 105 HK dieselmotor, aircondition og diverse småting.

Vi har derimot ikke sett på den billigste modellen, men derimot 4-hjulstrekkutgaven med 140 hestekrefters dieselmotor og VW-konsernets fantastiske DSG-girkasse. Skal du ha firehjulsdrift, kommer du ikke under 300.000 kroner, slik du gjør med Mitsubishi ASX, noe som betyr at Yeti må ha noe mer å tilby fremfor den japanske Norges-favoritten.

Sniktitt på Mitsubishi ASX: En strålende familiebil

Det finnes penere biler
Hvis vi begynner utvendig, er det vanskelig å si at den sterkeste kort er det visuelle. Bilen ser ut som en fusjon av en kassebil og en SUV, og det peneste vi kan si om designet er vel at det er plasseffektivt.

En VW innvendig
Innvendig føles derimot Yeti hakket bedre enn ASX. Designet er svært VW-preget, med mange av de samme elementene som vi finner i moderselskapets biler. Både kjørecomputer, AC-styring og underholdningsenheten ser ut til å være nøyaktig det samme som en finner på andre VW-biler. Siden det er et billigmerke, er det naturligvis snakk om en del plastikk, men det føles i det minste som skikkelig plast, ikke noe billig skrall en fant innerst i garasjen.

Sittestillingen i bilen er høy og god, og i baksetet er det også overraskende god plass. Vi trodde det skulle bli svært trangt for knærne i baksetet, men forsetene har en design som gjør at knærne bak sklir inn veldig greit. Baksetet fullt av voksne på langtur er nok likevel ikke bilens sterkeste side.

Godt med plass - og god fleksibilitet
At bilen har en design som en kassebil, ser en veldig godt i bagasjerommet. Det er ikke et spesielt dypt bagasjerom, men det er langt fra bunn til topp - og Skoda oppgir 510 liter om du dytter baksetene i sin fremste posisjon.

Om du legger ned baksetene er du oppe i 1580 liter. Baksetene kan også tas ut, og da er vi oppe på 1760 liter.

Overraskende fin å kjøre
Når det gjelder kjøreegenskaper, så er det en helt grei bil på vanlig vei - selv om det er en bil på stylter. Det er noe mer motor- og hjulstøy enn vi kunne ønske, men testbilen var utstyrt med svært brede dekk, som må ta noe av skylden.

Den 2-liters dieselmotoren på 140 hestekrefter har et herlig bunndrag, og gir bilen et overraskende bra skyv fra stillestående - og DSG-kassen gir flotte girskift. Det eneste vi har å utsette, er at girkassen tilsynelatende liker seg høyt på turtall ved litt aktiv kjøring. På de høyeste turtallene er det nemlig merkbart mindre krefter enn i bunn (maksimalt dreiemoment makser ut allerede ved 2500 RPM).

(Det er den samme motoren og girkassen som vi nylig testet i Passat, og der virket samspillet mellom motor og girboks litt annerledes)

Flott på dårlig vei
Men bilen begynner virkelig å presse fram et smil rundt munnen når kvaliteten på veien går ned. Bilen viser seg virkelig i sitt ess på dårlige skogsbilveier med telehiv, og en salig blanding av snø, is og grus. Bilens firehjulstrekk sørger for at bilen ligger som støpt på veien, og den høye bakkeklaringen (18 cm) gjør at en aldri er redd for at det skal slå oppunder. Samtidig gjør støtdemperne en helt utrolig jobb med å ikke riste de som sitter inni bilen i hjel.

I den grad det er noe som heter hyttebil, så må denne havne midt i denne kategorien - og trolig helt øverst på listen.

Så er dette verdens beste bil? Kort oppsummert: Nei. Men det du får er en overraskende romslig bil (til tross for at den er rundt 7 centimeter kortere enn ASX), som er morsom å kjøre på dårlige veier, som har god interiørkvalitet - og som ikke koster det hvite ut av øya. Det er en svært hyggelig kombinasjon, om det hender du kjører på andre veier enn E18.

Og om vi prøver å skjære ned til alvoret til Jeremy Clarksons uttalelser, som innrømmer at han ikke hadde byttet den inn mot sin hverdagsbil: Dette er først og fremst en bil som ikke har så mange åpenbare svakheter, og som kan brukes til det meste.