Gå til sidens hovedinnhold

Skoleassistent dømt for overgrep mot elev

Oslo tingrett var strengere enn påtalemyndigheten, da en assistent ved en Oslo-skole ble dømt til fengselsstraff for å ha utnyttet stillingen til å skaffe seg seksuell omgang med elev.

Den 23 år gamle mannen er idømt fengsel i ett år og fem måneder for å ha utnyttet sin stilling som skoleassistent da han hadde sex med en elev som da var 15 år gammel. Mannen var 22 år på tidspunktet. Straffen er strengere enn påstanden fra påtalemyndigheten.

Mannen er også dømt til å betale jenta 100.000 kroner i erstatning.

Hans forsvarer, Jørgen Spangen, sier til Nettavisen at straffeutmålingen vil bli anket. Han har ikke hatt tid til å gå gjennom dommen med sin klient, og ønsker derfor ikke å gi ytterligere kommentar.

Den unge mannen erkjente forholdene i Oslo tingrett. Han begynte som skoleassistent ved jentas skole høsten 2018. Han kom i kontakt med jenta fordi hun hadde behov for å snakke med en voksenperson om personlige traumatiske forhold. Kontakten mellom dem økte utover i 2019, blant annet gjennom meldinger på Snapchat, og de ga begge uttrykk for at de var tiltrukket av hverandre.

Misbrukte jenta

En natt i oktober 2019 lå mannen over på hotell i Oslo sentrum. Han var beruset og sendte meldinger til jenta og ba henne komme til hotellet. Jenta tok da t-banen til Oslo. Hun var klar over at de to ville ha sex med hverandre, og dette var også noe hun uttrykte ønske om.

Les også: Tidligere lærer dømt for nedlasting av overgrepsmateriale

Etter dette møtet hadde de to seksuell omgang flere ganger. Jenta fortalte i retten at forholdet mellom de to endret seg etter at de begynte å ha sex. Hun opplevde at han ikke lenger brydde seg om henne, men bare kontaktet henne når han var full og ville ha sex med henne.

Under forholdet sendte også jenta seksualiserte bilder og videoer av seg selv. Disse oppbevarte domfelte på sin mobiltelefon. Han ble derfor også dømt for å ha oppbevart seksualiserte bilder av personer under 18 år.

Økte straffen

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i ett år og to måneder for forholdene. Oslo tingrett økte straffen til ett år og fem måneder fengsel. Retten mente blant annet at det var skjerpende at 23-åringen hadde en annen kjæreste mens han hadde et seksuelt forhold til den unge jenta og at de ikke brukte prevensjon. At de to hadde følelser for hverandre, mener tingretten at ikke er formildende.

Les også: Lærervikar dømt for overgrep på elev 11 år etter det skjedde

Det mest alvorlige mannen har gjort, er å misbruke sin stilling som til å skaffe seg seksuell omgang med en elev. I tillegg kommer altså straff for å ha hatt sex med en mindreårig, og for å inneha ulovlige bilder og videoer.

Mannen erkjente forholdet med en gang han ble konfrontert med dette hos politiet. Erkjennelsen har gitt ham en betydelig strafferabatt. Likevel endte tingretten opp med en straff høyere enn den påtalemyndigheten mente var passende.