(YEYE): Nøkkelord nummer én når det kommer til bra karakterer er: MOTIVASJON. Her ser du hvordan du får den - og hvordan du blir lagt merke til av læreren.

Smart
Du trenger ikke være noe geni for å få bra karakterer. Tvert imot, egentlig. Ikke glem at vi går på skolen for å lære, og det vil si at når du kommer inn om morgenen så er det ingen som forventer at du skal kunne alt! Mange gir opp automatisk med en gang andre rekker opp hånda og tenker da at «de andre svarer, så hvorfor skal jeg gidde å følge med?» Det er ikke riktig. Trenger du motivasjon, så glem aldri hvorfor du går på skolen: for å bli noe. Vil du ikke heller kunne velge hva du vil drive med, enn å bli tvunget til å jobbe som vaskehjelp på et kjipt kontor?

Utnytt systemet
Det er ganske greit. Noen kan mye, andre kan mindre. Men det er ikke ensbetydende med at du bare skal glemme hele saken og ikke lære noe. Dersom det er noe du ikke skjønner, prøv å få det med deg. Det er ikke så ille. Ikke tenk at skolen er noe du må gjøre, og at du derfor bare skal gi blaffen, men tenk heller «ok, jeg må komme hit hver dag, så da kan jeg like gjerne lære noe». Det er sinnssykt bra at vi nordmenn får skolegang, så du burde absolutt ikke drite i det! Utnytt systemet så mye du klarer!

FØLG MED!
Det aller, aller viktigste for å bli lagt merke til er å vise at du følger med. Se for deg at du står med en gjeng folk og forteller en morsom historie. Hvem er du legger merke til; de som ser en annen vei og gjesper, de som prater sammen om noe helt annet, eller de som står og følger med? Det sier seg selv. Så vis læreren din at du er interessert i det den sier, så er du på lang vei allerede. Det er kanskje ikke alltid like lett, men merker du at du mister konsentrasjonen, prøv å holde øynene på læreren. Ikke vær redd for øyekontakt.

Ikke vær redd!
Det neste er det mange frykter: å rekke opp hånda. Det virker ikke så farlig, men hos mange begynner hjertet å slå litt fortere med en gang læreren ser seg om etter noen til å svare. Kanskje du kan svaret, men er for redd til å rekke opp hånda? Det er ikke uvanlig. Men vet du at du kan svaret, er det virkelig ingen grunn til ikke å rekke opp hånda. Hva har du å tape? Du scorer poeng hos læreren, klassekameratene dine blir imponert og du vil føle deg bedre. Og ikke glem: skulle du svare feil, så er det ingen andre enn deg som bryr deg!

Ikke langt unna
Følger du disse enkle tipsene, er du ikke langt unna et helt nytt karakterkort! Skeptisk? Se her: hvis du følger med i timene, både lærer du stoff og blir lagt merke til av læreren. Da har du altså lært noe, som du da kan vise på neste prøve. Når læreren din da ser prøven, husker han/hun at du fulgte med i timen og rakk opp hånda. Når du i tillegg klarer prøven tenker de altså: «wow, for en fantastisk elev! Han/hun får en femmer.» Ser du? Verre er det ikke! Så slutt og sov, rekk opp hånda og vis at dem hva du kan!