(SIDE2): Enten om det er første skoledag eller skolestart etter en lang sommerferie, er det mange spente barn som skal forholde seg til en ny hverdag. Og ikke minst mange foreldre som er engstelige og bekymret på barnas vegne.
Les også: Dette bør barnas matpakke inneholde
Det aller viktigste du gjør i den forberedende prosessen er å ikke overføre dine egne bekymringer på barna.
Familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp.no mener det er viktig å beskytte barn mot egne bekymringer du har i forbindelse med skolestart.
– For barna er de første ukene på skolen en viktig tid. Denne tiden danner grunnlag for videre motivasjon og det er derfor viktig at opplevelsen er god og at barna føler seg trygge, sier Fengsrud.
Det lureste du kan gjøre er å snakke med barnet, høre om barnet har noen spørsmål, spørre hva slags forventninger barnet har og forberede det på at skolen vil bli en positiv opplevelse.
Noe av det verste du gjør er å overføre dine egne bekymringer om mobbing eller at barnet ikke skal få venner, til barnet.
Fokuser lite på prestasjon
– Det bør i første omgang fokuseres på det sosiale og leken, ikke om alvoret og hva barnet skal bli her i verden. Foreldres oppgave er å fokusere minst mulig på prestasjon og ikke overføre sin egen engstelse på sine barn. Vi har alle personlige erfaringer fra skolen, og ikke alle er av det positive slaget. Det er viktig å ikke dra med seg disse videre, mener Fengsrud.
Han mener dette gjerne er et tema foreldre bør prate om seg imellom istedenfor.
– Det er klart skoletiden kan ha satt spor i mange av oss, som ikke bare er positive. Ofte kan det være dette det handler om for foreldre når de er engstelige for sine egne barn, sier han.
Det er også andre ting foreldre kan bidra med for å gjøre skolestarten litt enklere for barna. Som å investere tid i barnas nye hverdag.
– Engasjer dere og invester tid i å bli kjent med både andre foreldre og klassekamerater. Be gjerne hjem og finn på en morsom aktivitet. Mange er vant til dette fra barnehagen og dette er en særlig fin måte for barna å bli kjent med andre barn.
Å besøke skolen og gå skoleveien kan også være en fin aktivitet å gjøre i forkant av skolestart.
– På den måten vil barna føle seg tryggere når de står i skolegården første skoledag.
– Ta aksjon
Hvis foreldre merker at barnet ikke trives på skolen bør dette snakkes om så fort som mulig.
– Det er viktig å sette ord på det som er vanskelig sammen. Her er det lurt at foreldre ikke opptrer verken konfronterende eller anklagende overfor barnet. Fortell barnet ditt at du ser at det er noe som er i veien og spør om barnet vil prate om det, sier Fengsrud.
Den kanskje viktigste egenskapen som forelder er å være tålmodig. Det er ikke alltid et barn vil snakke der og da, men plutselig kommer det når du minst venter det og barnet selv er klar for det.
– Barn er ikke alltid klare til å prate om vanskelig ting når du er det. Bak gjerne den alvorlige praten inn i en hyggelig aktivitet. Det er viktig å ikke bli stresset som foreldre, mener terapeuten.