(Spill): De beste skrekkfilmene kan gi alvorlige søvnproblemer og bremsespor i favorittbokseren. Helt siden «Alone in the Dark» fra 1992 har spillbransjen forsøkt å gjøre det samme.

Til tross for at spill er et interaktivt medie som krever at du er mye mer til stede og involvert enn med en film, har ikke spillstudioene klart å fange inn hele skrekkessensen. Noen spill har likevel komme veldig, veldig nære.

Her er Spillmagasinets rangerte liste over de ti skumleste spillene til nå.

HTML EMBED

10. F.E.A.R-serien

Spillene er i bunn og grunn tradisjonelle skytespill hvor du skal ta livet av et ukjent antalt droner, men vrien i «F.E.A.R.» er at geværføden blir kontrollert av en «The Ring»-liknende jente kalt Alma.

Første gang hun spretter opp på skjermen er absolutt ikke den hyggeligste spillopplevelsen vi kan huske ...

HTML EMBED

9. Bioshock

«Bioshock» er et mildt skremmende spill og i alle tilfeller et stykke digital underholdning du bare få med deg. På veien kan det hende du skvetter til et par ganger.

Spillet er lagt til den retrofuturistiske byen Rapture hvor både små og store genetiske misfostre gjør sitt for å avlive deg før du klarer å avlive dem. Du får en rekke frekke våpen ettersom din spillfigur også får mer og mer oppdatert DNA. Herlig!

HTML EMBED

8. Doom 3

«Doom 3» så skrekkelig skummelt ut før det ble sluppet og det klarer også å levere noen gode grøss på veien gjennom UACs forskningsstasjon på Mars.

Selv om de fleste nivåene ikke skiller seg stort fra hverandre, er alle godt skrudd sammen og bidrar, sammen med grafikken og lyden, til å skape en herlig skummel atmosfære.

Du lister deg hele tiden rundt på tå, og selv den minst lyd vil bringe deg ut av balanse. Og når et monster først dukker opp, tenker du stort sett bare på hvordan du kan komme deg unna.

HTML EMBED

7. Alone in the Dark

Selv om begrepet skrekkspill ikke dukket opp før med «Resident Evil»-serien i 1996, regnes det originale «Alone in the Dark» likevel som det første 3D-spillet i denne sjangeren og skremte vettet av pc-spillere allerede i 1992.

Den fastlåste kameravinkelen gjorde blant sitt til at utviklerne fikk kontroll på hva som kunne være skummelt, kanskje en idé til dagens skrekkspillskapere. «Alone in the Dark» vil kanskje ikke virke så skummelt i dag, men er absolutt en viktig del av spillhistorien.

HTML EMBED

6. Condemned-serien

«Condemned» var en av de aller første spillene som ble sluppet til Xbox 360 og både originalen og oppfølgeren kan sette noen støkk i kroppen.

Du tar over rollen som Ethan Thomas som etterforsker en rekke bestialske mord. Mystiske lyder og skygger som farer over veggene er bare noen av virkemidlene utviklerne benytter. Takket være en fantastisk teknikk er atmosfæren til å ta og føle på.

Du skvetter himmelhøyt hver eneste gang det skjer noe og jubler inni deg når spillet lagrer. En pust i bakken i «Condemned» er en gave fra gudene.

HTML EMBED

5. Resident Evil-serien

Nå begynner vi å nærme oss skrekkspillene med stor S. De to siste spillene i «Resident Evil»-serien har ikke vært like fokusert på skrekken som de første spillene var, men er i det minste stand til å få panikkfølelsen til å prikke i panna.

Helt siden T-viruset slapp ut i Raccoon City for lenge, lenge siden nekter zombiejævlene å dø. Og av og til, når du likevel tror de er døde, later beistene bare som å huker tak i leggen din når du går forbi. Best å holde fast på motorsaga.

HTML EMBED

4. Dead Space

«Dead Space» er at de nyeste spillene på listen og ble sluppet til Xbox 360, PS3 og PC før jul 2008. Du tar kontroll over ingeniøren Isaac Clarke på romskipet Ishimura. Som seg hør og bør har skipet vært åsted for forferdelige hendelser og det skjuler en rekke mørke hemmeligheter.

Med blod , gørr, skumle scener og ikke minst ved hjelp av lyd evner «Dead Space» å skremme skikkelig fra tid til annen. Som i en skrekkfilm, spretter monstre opp når du minst aner det og utviklerne passer på å ikke presse inn monstre alle steder du tror det kommer noe. Hva ville vært skummelt med det?

HTML EMBED

3. Eternal Darkness: Sanity's Requiem

«Eternal Darkness» hører til blant de gamle og gode. Spillet ble sluppet i 2002 og byr på skumle mumiemonstre, zombieuhyrer og andre uhumskheter. Du kunne ikke pepre løs på slimålene med økser eller pumpehagle, men bruke magi. Funket bra det også.

I spillet er du utstyrt med en måler som angir hvor loco du begynner å bli. Dersom forstanden er så godt som borte, begynner du å se og høre ting som ikke er der, blod renner fra veggene og du slåss mot monstre som ikke finnes. Grøøssss.

HTML EMBED

2. Silent Hill-serien

For mange er «Silent Hill»-spillene det ypperste av det ypperste innen skrekkspill. Det er nesten ikke grenser for mye uhygge som kan presses inn i den tåkete, fiktive byen. Zombier er igjen hovedingrediensen og for å gjøre det litt mer sexy: Zombiesykesøstre. Ikke så veldig sexy, egentlig ...

Utstyrt med blant annet en motorsag skal du utforske og kjempe deg gjennom byen og mysteriene som lurer. Det er mørkt, du ser ikke mye og alt går veldig, veldig sakte. Noe som bringer oss elegant til vinneren av denne kåringen, nemlig:

HTML EMBED

1. Project Zero-serien

«Project Zero» er spillenes svar på skrekkfilmen «The Ring». Det flotte visuelle uttrykket skaper sammen med et fantastisk lydbilde (eller snarere en mangel på dette) en skummel stemning som gjør at man aldri hadde lyst til å finne ut hva som ligger rundt neste sving. Lyden er utviklernes viktigste våpen, og vet å utnytte det.

«Project Zero» spiller på det du ikke vet, og ligger av den grunn på et mer psyklogisk plan enn for eksempel «Resident Evil». Du er omringet av spøkelser som ikke kan skades på vanlig måte, men takket være et spesielt kamera som dukker opp relativt tidlig, kan hovedpersonen (bokstavlig talt) fange fiendene på film.

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.