Gå til sidens hovedinnhold

- Skremmende for Statoil

Tordentalen fra Venezuelas Hugo Chavez kan varsle noe stort og skremmende, mener ekspert.

- Her har Hugo Chavez ikke sagt konkret hva dette innebærer, så vi må avvente. Men vi ser på aksjekursene på børsene i USA at det slår ut på amerikanske oljeselskap som har tunge interesser i Venezuela, sier Indra Øverland, leder for energiprogrammet ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

I går kveld norsk tid holdt Venezuelas president, Hugo Chavez en tale for den nyinnsatte regjeringen. Venezuelas president Hugo Chavez varsler i talen en omfattende nasjonalisering som kan ramme Statoils aktiviteter i landet. Ifølge nyhetsbyrået AP var talen Chavez' tøffeste varsel om å vende Venezuela om til en sosialistisk stat.

- Det trenger ikke å bety noe, men det kan også være varsel om noe stort og truende, forklarer Øverland.

Øverland forsker på internasjonal petroleumspolitikk, med Latin-Amerika som et fokusområde.

LES MER: Vil kaste ut Statoil

- Ser til Bolivia
Statoil har satset tungt på olje- og gassvirksomhet i Venezuela. Det norske oljeselskapet har investert minst seks milliarder kroner, ifølge årsrapporter.

- Jeg tror ikke han har sagt så mye i detalj. Han slår på den patriotiske og sosialistiske stortromma, men sier ikke så mye spesifikt om hvordan regjeringen skal gjennomføre nasjonaliseringen. Han nevnte spesielt tele- og energisektoren, og mindre oljesektoren. Dette er kompliserte ting. Men han ser nok til Bolivia, som ikke er utfryst fra verdenssamfunnet ennå på tross av de har gjennomført lignende tiltak. Folk vil fortsatt kjøpe boliviansk gass, forklarer Øverland.

Gjennom selskapet Sincor er Statoil deleier med 15 prosent i en slik virksomhet, i Orinoco-feltet. I tillegg til dette driver Statoil omfattende letevirksomhet utenfor kysten av Venezuela, og rett før jul ble det påvist tørrgass. Statoil skal bore ytterligere to brønner i de områdene, letingen pågår nå.

- Rettferdig
- Det er gjerne sånn at hvis en avtale virker for god til å være sann, så er den gjerne det. Slik tenker mange i Statoil også. Det gjelder å forhandle avtaler som virker rettferdige, sier Øverland.

Dersom Chavez skulle komme til å konfiskere Statoils eiendeler, vil det bety konkret tap i dag, samt potensielt fremtidig tap for norsk økonomi.

- Det er potensielt skremmende. Chavez er ikke alltid helt rasjonell i sin politikk, for ham er symbolikk og populisme like viktig. Dette kan skade interessene til internasjonale selskap. Dette kan også være en måte å sette press på utlendingene, før man går inn i forhandlinger, sier Øverland.

LES MER: Gigantsatsing i fare

- Ikke vanskeligere
Norske oljeanalytikere er forsiktige med å ta Chavez' tale på alvor.

- Den trusselen har vært der lenge, og jeg tror ikke denne talen skal ha mer betydning eller at det skal bli vanskelig å operere der, sier oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnesen i DNBNOR til NA24.

- Staten vil ha mer og mer makt, og ha mer av inntektene. Det er vanskelig å operere der, men jeg tror nok at de respekterer de avtaler som finnes, sier Tønnesen.

Politisk uro
Han mener oljeselskapene må leve med politisk risiko, ikke bare i Venezuela, men også i mange andre land. I Russland har staten blant annet tatt andeler i Shaklin-feltet, hvor Shell har måtte selge seg ned etter å ha tatt hele risikoen med utbygging.

- I Russland gjør myndighetene en del krumspring, sier Tønnesen, som mener renasjonalisering er noe selskapene tenker på.

I Venezuela vil en renasjonalisering i oljeindustrien være et enormt skritt mot en reversering av arven fra tidligere regimer, som åpnet landets markeder for utenlandske investorer. Oljeindustrien er landets største inntektskilde, og Chavez har tidligere uttalt at han vil ha en større andel av pengestrømmen, blant annet ved å øke skatter og avgifter for utenlandske oljeselskaper som opererer i landet.

Han har også lagt press på utenlandske oljeselskaper som pumper opp olje utenfor Orinoco-regionen for å gjøre om andeler i oljefelt til samarbeid, hvor det statlige oljeselskapet skal ha en majoritetsandel.

LES MER: Vil kaste ut Statoil

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken