Gå til sidens hovedinnhold

Skremmer vettet av voksne

Guillermo del Toro elsker å bade i blod og vampyrer. Derfor var det ganske overraskende at han valgte å lage vokseneventyret «Pans labyrint».

(SIDE2:) Ikke la deg lure. I utgangspunktet kan «Pans labyrint» se ut som en barnefortelling med en liten pike i hovedrollen. Og i oppbygningen er den også som en slags Hans og Grethe, men Guillermo del Toros mye omtalte filmeventyr er for meget store barn.

Fredag har «Pans labyrint» norsk premiere.

Hengiven fanskare
Meksikanske Del Toro har en hengiven fanskare. Blant filmelskere nevnes hans navn blant «den spanske bølgen» av Roberto Rodriguez og Alfonso Cuaron – sistnevnte en god kamerat. Blant unggutter er han mest kjent for filmene «Hellboy» og «Blade II».

Men de er ikke de eneste. Han har gått i skole his en av Hollywoods legendariske effektmakere og det var Almodovar-brødrene som plukket ham opp på 90-tallet.

Ekko etter Franco
Tegneseriehelter, vold, blod, spenning og gørr har vært del Toros varemerke. I «Pans labyrint» går han tilbake til egen barndom, til en verden der Franco spøkte i bakgrunnen selv i Mexico, og der en geiteaktig skummel figur hang på veggen i bestemors stue.

Det er utgangspunktet for historien som var en av årets store overraskelser i 2006. Historien om lille Ofelia som flytter med sin fascistiske stefar og sin gravide mor til soldatleiren på landet, og som håndterer grusomhetene som foregår ved å tre ned i sin egen underverden

Der møter hun Faunen (Pan på engelsk og norsk) . Han forteller henne at hun er underverdenes prinsesse og han lurer henne inn i sin labyrint mens opprørerne og Franco-tilhengere gjør hakkemat av hverandre.

- Alle mine filmer er om familier, enten de er dysfunksjonelle eller ikke. Ofelia i «Pans labyrint» er datter av en skredder, men får beskjed om at hun er en prinsesse. Alle kan være en prinsesse i eget liv om man viser seg verdig nok, mener regissøren.

«Pans labyrint» er svært preget av den spanske maleren Goyas bilder. Og selv om den er full av uskyld, er den også full av gru.

- Jeg bruker alltid mine barn som inspirasjon. Barn er ditt virkelige speil på om du har gjort det godt her i livet eller f¿opp hele opplegget, mener den frittalende Guillermo.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte