Gå til sidens hovedinnhold

Milliarder, flere koner, 23 barn og «Skrik»

Arsenal-supporteren som kuppet sin egen far og sikret seg fotball-VM, er mannen bak rekordkjøpet av Edvard Munchs maleri.

På torsdag meldte nyhetsbyrået DPA at det er kongefamilien i Qatar som har kjøpt Edvard Munchs «Skrik».

En anonym kjøper la inn vinnerbudet på rekordhøye 107 millioner dollar, tilsvarende 615 millioner kroner, over telefon da «Skrik» ble solgt på auksjon hos Sotheby's i New York onsdag.

Overhodet i denne søkkrike kongefamilien, er sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. 60-åringen er en av verdens rikeste monarker, og har levd et liv som blant annet inneholder et kupp mot sin egen far, oppbyggingen av et land, et fotball-VM og en mengde barn.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Én av disse, datteren Sheikha Al Mayassa, skal være pådriveren bak kjøpet av «Skrik», men etter all sannsynlighet er det faren som står bak finansieringen.

Kuppet sin egen far
Hamad bin Khalifa Al Thani ble født 1. januar 1952. I 1977 ble han utnevnt til kronprins av Qatar, og på samme tid ble han landets forsvarsminister.

Med årene ble han mer og mer politisk aktiv og fikk stadig større ansvar. Siden 1992 har sjeik Hamad utnevnt landets regjering og har hatt ansvar for landets daglige drift.

Forholdet til faren, den daværende Emir Khalifa Bin Hamad, ble imidlertid stadig kjøligere. Sønnen hadde i praksis ledet landet i noen år, og i 1995 da faren var i Genève i Sveits, benyttet sjeik Hamad anledningen til å kuppe tronen.

Hamad bin Khalifa Al Thani var nå Emir i landet. Dermed satt han blant annet i gang utviklingen av Qatars olje- naturgassressurser.

Det har ført til en massiv opptur for landet. Fra å være på randen av konkurs i 1995, har Qatar nå den største inntekten per innbygger i verden.

Selv er sjeiken verdt 2,4 milliarder dollar, nærmere 14 milliarder kroner etter dagens kurs, viser tall fra 2010. Det gjør han til verdens 7. rikeste monark.

I tillegg har ikke Qatar politiske partier eller nasjonale valg, noe som gjør at sjeiken effektiv disponerer landets formue på over 550 milliarder kroner.

Bortimot hele Al Thani-familien har svært mye penger. Fetteren til sjeik Hamad, som heter Hamad bin Khalid Al Thani, har en stor samling eksklusive biler, samt over tusen dyrebare kameler og falker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ville kjøpe Manchester United
På privaten er sjeik Hamad svært sportsinteressert. Han drev med flere idretter i ungdommen, og var blant annet svært god i stuping.

Han har spilt en aktiv rolle i å promotere og utvikle idretten i Qatar. Det har blant annet ført til at landet har vunnet en olympisk medalje i friidrett og arrangert en rekke internasjonale konkurranser, som ungdoms-VM og tennisturneringen Qatar Open.

Fotball står imidlertid sjeik Hamads hjerte nærmest. Han er svoren Arsenal-tilhenger etter å ha studert i Sandhurst vest for London, og han ser kamper så ofte han kan.

- Slapper han av hjemme, så er det store sjanser for at han har på flere tv-skjermer som viser forskjellige kamper, selv når han er i ørkenen, har en venn uttalt.

Selv om han er Arsenal-fan, ble det i 2011 rapportert at kongefamilien i Qatar hadde kommet med et bud på Manchester United. Qatar Holding skal ha bydd rundt 12 milliarder norske kroner, men fikk avslag av Glazer-familien.

Den største sportsprestasjonen til sjeik Hamad, var imidlertid da ha han fikk et av verdens største arrangement til Qatar. Landet ble tildelt selveste fotball-VM i 2022, noe som betydde svært mye for sjeiken.

- Takk for troen på en forandring, for troen på å ekspandere spillet og for at dere ga Qatar en sjanse, sa prins Mohammed, en av sjeikens sønner, i sin takketale.

Har 23 barn

I tillegg til å bygge opp landets formue, være sportsinteressert, samt blant annet stå bak tv-kanalen Al Jazeera, har sjeik Hamad bin Khalifa Al Than vært svært aktiv på familiefronten.

Sjeik Hamad har tre kroner og totalt 24 barn - 11 sønner og 13 jenter. Han har 8 barn med sin første kone, 7 barn med sin andre kone og 9 barn med sin tredje kone.

Det er altså én av disse Sheika Al-Mayassa som er pådriveren bak kjøpet av «Skrik». Sjeik Hamad fikk Al-Mayassa med sin andre kone Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned.

Al-Mayassa har studert på det prestisjefylte universitet Duke i USA, og har jobbet i flere år med humanitære formål. De siste årene har hun imidlertid fokusert mer på kunst.

Hun er sjef for «Qatar Museums Authorithy», og har kjøpt inn en rekke kjente kunstverk de siste årene. I februar kjøpte hun og familien opp Paul Cézannes «Kortspillerne» for rekordhøye 1,5 milliarder kroner.

Al-Mayassa har planer om å «gjøre den oljerike ørkenstaten om til et kulturelt senter som kan utfordre Paris og New York.»

Et ledd i den planen er tydeligvis å kjøpe inn et verdenskjent bilde av en norsk kunstner - med god hjelp fra pappa sjeik Hamad.

Kilder: Guardian, Wikipedia, Qatarembassy.net, Forbes og About.com.

Kommentarer til denne saken