Gå til sidens hovedinnhold

Skuddrama kan hjelpe Betew

Skytedramaet i Oslo kan bli en viktig brikke når Metkel Betew skal overbevise Stavanger tingrett om sin uskyld. Nå krever Betews advokat ny vitneførsel i saken.

I dag vil aktorene Arild Dommersnes og Tor Christian Carlsen fortelle hvorfor de 13 Nokas-tiltalte må dømmes for ranet, og medvirkning til ran. Bortsett fra to, er de alle tiltalt for å ha deltatt i ranet som endte med dødsfallet til politimann Arne Sigve Klungland.

Nye vitner
Carlsen og Dommersnes sier til TV 2 Nettavisen at det ikke har kommet fram noe i rettsforhandlingen som gjør at påstanden om straff ikke vil stå i stil med tiltalen som ble lagt ned før saken startet. Tiltalen kan du lese her.

Selv om bevisførselen i saken nå er avsluttet, ønsker Metkel Betews forsvarer, Marius Dietrichson, å føre nye vitner for å belyse skytedramaet i Torggata natt til lille julaften. Dietrichson mener at hendelsen kan ha avgjørende betydning når Stavanger tingrett skal vurdere skyldspørsmålet for Metkel Betew.

- Jeg vil ha 26-åringen inn som vitnet. Jeg har også ønsket at hovedetterforsker på saken i Oslo skal vitne. Jeg ønsker at retten skal vite hva som har skjedd, sier Dietrichson til TV 2 Nettavisen.

Nekter skyld
Bare David Toska og Johnny Thendrup har innrømmet å ha vært på Domkirkeplassen da Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Påtalemyndigheten mener at ytterligere ni av de som sitter på tiltalebenken, var tilstede på Domkirkeplassen: Kjell Alrich Schumann, Erling Havnå, Ridvan Halimi, Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen, Alf Henrik Christensen, Dan Pettersen, Thomas Thendrup og Metkel Betew.

Betew er altså blant flertallet som nekter å ha deltatt på ranet. Kameraten til David Toska innrømmet i retten at han skaffet skuddsikre vester til Toska, og besøkte kameraten flere ganger i Stavanger, men hevdet at han aldri ble spurt om å være med på ranet.

Betew sa at han fikk beskjed om å ta vare på Toskas familie hvis noe skjedde. Les om hans forklaring her.

To gode kort
Påtalemyndigheten har to gode kort mot Betew:

For det første kan Betew ikke forklare hvorfor hans DNA har kommet på et av skytevåpnene. Hans DNA er funnet på siktet til AG-3 maskingeværet som drepte Arne Sigve Klungland. Les egen sak her.

DNA på ransutstyr er i seg selv ikke fellende bevis. På ransutstyret som ble funnet i Drammen ble det også funnet DNA fra en person som ikke sitter på tiltalebenken. Betew selv sa i Stavanger tingrett at han ikke kan forstå hvordan hans DNA kom på våpenet. Her kan du lese om forklaringen.

For det andre fortalte et vitne i Stavanger tingrett at Metkel Betew innrømmet å ha vært med på ranet overfor ham. Denne 56 år gamle mannen mannen ble tatt med to millioner Nokas-kroner i safen, og ble dømt til ett års fengsel for heleri. Sju måneder ble gjort betinget.

Til politiet sa mannen at han hadde fått pengene indirekte av Metkel Betew, og at Betew altså hadde innrømmet ranet overfor ham og navngitt flere av ranerne. TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om hans forklaring. Betew selv har i Stavanger tingrett hevdet sterkt at mannen løy for å redde seg selv i helerisaken.

Da mannen vitnet i Stavanger tingrett fortalte han at han og datteren hadde blitt truet på livet, og at det var en 26 år gammel venn av Betew som hadde overlevert truslene. Les egen sak her.

Troverdighetsspørsmål
Det er denne 26-åringen som ble beskutt i Torggata. Kvinnen som er siktet, er 56-åringens datter. Det skjedde etter at 26-åringen stilte 56-åringen i et dårlig lys i Stavanger tingrett. Blant annet ble det lest opp en sms-melding som viser at det 56-åringen som truet 26-åringen, og ikke omvendt. Les egen sak her.

- Saken mot Betew bygger i stor grad på vitnemålet til 56-åringen. Det er i retten bevist at 56-åringen sendte trusler på sms til 26-åringen, og at han truet med torpedoer. Etter at 26-åringen vitnet i retten har han altså blitt forsøkt skutt på åpen gate, sier Dietrichson.

Nå vil Dietrichson ha fram at troverdigheten til kronvitnet mot Betew ikke står til troende.

- Mannen hevder at han ble oppsøkt av 26-åringen som truet ham. I ettertid viser det seg altså at det var 56-åringen som oppsøkte 26-åringen, sier Dietrichson.

TV 2 Nettavisen følger prosedyrene onsdag.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken