Gå til sidens hovedinnhold

Skuffelser svekker Wall Street

Dårlig nytt rammer aksjemarkedet i USA.

Svake makrotall sender Wall Street rett ned. Innkjøpssjefene har blitt langt mer skeptiske til den økonomiske utviklingen i USA og det liker ikke aksjemarkedet. Skyhøy oljepris blir heller ikke tatt godt i mot. Det så langt lysere ut før makrotallene ble frigitt.

NA24 - din næringslivsavis

Verst går det utover Dow Jones-indeksen som faller 0,88 prosent til 13.148,34 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,65 prosent til 1.458,77 poeng, mens teknologitunge Nasdaq faller 0,49 prosent til 2.639,30 poeng.

ISM-indeksen var i desember på 47,7 poeng. Det er langt svakere enn hva forventningene til økonomene og godt under nivået på 50,8 poeng i november. Ifølge Bloomberg News var det ventet at ISM-indeksen ville ligge på rundt 50,9 poeng i desember. Et tall under 50 indikerer forventninger om en økonomisk nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang

I november steg investeringene i byggenæringen med 0,1 prosent. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at investeringene ville falle med 0,3 prosent i november. Tilsvarende tall for oktober ble revidert til et fall på 0,4 prosent fra opprinnelige minus 0,8 prosent.

Finansmarkedene venter ellers spent på referatet etter den amerikanske sentralbankens siste rentemøte. I desember ble styringsrenten i USA satt ned med 0,25 prosentpoeng til 4,50 prosent. Dette var i stor grad ventet i markedet, men ikke alle var like fornøyde. Særlig vakte det misnøye med at sentralbanken igangsatte en tiltaksplan for å bedre likviditeten i kredittmarkedet, dagen etter rentebeslutningen. Kritikerne mente at det hadde vært bedre å øke rentekuttet ytterligere i stedet for å trå til kortsiktige virkemidler.

Inflasjonen er et stadig tilbakevendende problem i den amerikanske økonomien. Prispresset er fortsatt stort i USA og gjør jobben til sentralbanken mer komplisert. Derfor er det særlig sentralbankens betraktning knyttet til inflasjonen i USA som vil vies stor oppmerksomhet. Viktigst er likevel signalene om den videre fremtiden til rentenivået i verdens viktigste økonomi.

Ved råvarebørsen i New York stiger frontkontraktene på den amerikanske referanseoljen WTI til over 98 dollar fatet. Forventninger om at fallet i de amerikanske oljelagrene vil fortsette for syvende uke på rad bidrar til den høye oljeprisen. Fasiten kommer i morgen ettermiddag.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?