Gå til sidens hovedinnhold

Skulle ikke kunne skje

Blackout på Manhattan, lekkasje i Oslofjordtunnelen og full stans i NetComs mobilnett viser hvor sårbart samfunnet vårt har blitt.

Fjernsynsbildene fra Manhattan viser hvilke enorme effekter det får for et moderne millionsamfunn når strømnettet kollapser. Wall Street Journal beregner tapet til utrolige 44 milliarder kroner.

Her hjemme renner tusenvis av liter vann inn i Oslofjordtunnelen i flere timer uten at noen reagerer. Først når en bil dundrer inn i vannmassene og deretter i tunnelveggen oppdages at alle pumpene er ute av drift.

- Dette skulle ikke kunne skje, og vi er bekymret, var kommentaren fra Statens vegvesen.

Det er vanskelig å si seg seg uenig.

Tredje eksempel er mobilnettet til NetCom som altså gikk helt ned i sommer. Hundretusener av mobilabonnenter stod uten forbindelse. Selvsagt kjedelig for de fleste, men også potensielt kritisk for andre som har vendt seg til å stole på mobiltelefonen.

Hva kan vi lære av eksemplene?

I hvert fall at et moderne samfunn må ha beredskapsplaner for ekstreme hendelser. Når Manhattan kan få blackout, så kan vel det samme skje i Norge også?

Men også private bedrifter som NetCom (for ikke å snakke om Telenor) må jevnlig utfordres på sine beredskapsplaner. Det er lett å glemme sikkerhet og sårbarhet når det er business as usual.

Problemet er at slike sammenbrudd skjer plutselig.

Eller for å å låne en klassisk NRK-historie hvor man intervjuet en skipskaptein på direkten rett etter en forferdelig ulykke ombord.

Reporternes første spørsmål var: Kom eksplosjonen uventet?

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken