Gå til sidens hovedinnhold

Skulle ta abort, men så smilte babyen

Til tross for legenes advarsler, valgte Katya å beholde barnet da den ufødte sønnen smilte og viftet med armene på 3D-bildene.

(SIDE2): Legene anbefalte Katya Rowe å ta abort, ettersom det ufødte barnet hennes var sterkt funksjonshemmet. Hun hadde planer om å følge rådet, men ombestemte seg da hun fikk sett levende 3D-bilder av det lille fosteret.

For på bildene var det smil og viftende armer og bein som møtte den gravide kvinnen.

3D-bilder
Rowe gikk derfor graviditeten ut og fødte sønnen Lucian. Til tross for legenes tilbud om abort, ettersom hjernen til gutten ikke hadde ikke utviklet seg slik den skulle, og han derfor aldri ville kunne prate eller gå, og måtte ha pleie 24 timer i døgnet.

Slik gikk det ikke. Ni timer etter fødselen, døde lille Lucian.

- Vi ble knust da vi fikk høre at hjerneskadene hos sønnen vår var så alvorlige og livstruende, at vi burde vurdere å gjennomføre en abort. Flere skanninger ble gjort for å fastslå omfanget av funksjonshemningene, men da jeg så han smile og leke inne i meg, visste jeg at jeg ikke klarte å ende livet hans, sier Katya til dailymail.co.uk.

- Dersom han kunne smile og leke og føle, til tross for de fysiske funksjonshemningene, så fortjente han å oppleve det han måtte ha av et liv, uansett hvor kort det skulle bli. Selv om livet hans ble kortere og annerledes, betyr ikke det at han ikke fortjente å oppleve det, forteller Rowe og legger til:

- Så lenge han ikke hadde smerter, lovet jeg å la han få oppleve livet sitt, både inne i meg og på utsiden, uansett hvor langt det kom til å bli.

Forberedte seg
Rowe og samboeren Shane Johnson (26) ble svært glade da de oppdaget at de skulle bli foreldre, etter fire år sammen. På tremåneders kontrollen var det bare glede over å se det lille fosteret - ingenting tydet på at noe var galt. Det ble først klart etter 20 uker: Legene opplyste at sønnen kom til å bli maks fem år gammel, og være fullstendig pleietrengende.

Legenes beskjed om at barnet ikke hadde en hjerne som fungerte og at sønnen ville kreve pleie døgnet rundt, var knusende. Paret fikk muligheten til å velge abort, men de levende bildene av den lille gutten, gjorde altså sitt til at de ville gi barnet sitt den tiden han måtte ha.

- Til tross for alt det fryktelige jeg ble fortalt, så det ut som han hadde en vidunderlig livskvaliteten inne i magen min, det var ikke noen forskjell fra andre babyer. Han var en glede å se på.

Paret forberedte seg ved å lese seg opp på sønnens handikap og hva som måtte til av pleie. Katya spilte piano og sang for den ufødte gutten, for å la han oppleve mest mulig.

- Etter hvert som han ble større, kunne jeg se de små føttene og hendene hans når de dyttet på magen min. Han var ikke født, men han var allerede sønnen vår og jeg benyttet hvert øyeblikk som et tegn på at vi hadde valgt riktig.

23. oktober i fjor ble Lucian født. Katya var forberedt på at hun ikke kunne ta med seg babyen sin hjem like raskt som andre mødre, men ellers hadde hun ingen idé om hva hun ventet seg.

Men like etter at gutten ble ført til intensivavdelingen, ble foreldrene hentet med beskjed om at barnet kunne dø i løpet av minutter.

Lykke
Da hun holdt sønnen i armene for første gang, var det som for andre nybakte foreldre - ubeskrivelig lykke.

- Det var uten tvil mitt lykkeligste øyeblikk. Lucian kunne ha dødd når som helst i magen min, men han holdt ut lenge nok til at vi fikk møtes ordentlig. Han så helt perfekt ut. Følelsen jeg hadde da, gjorde at graviditeten var absolutt verd det.

- Jeg trodde ikke jeg ville ha barn, men Lucian lærte meg at det er den mest fantastiske jobben i verden, og jeg vil alltid være takknemlig for det.

(Paret har opprettet nettsiden lucian.johnson.muchloved.com, der man blant annet kan donere penger til Sands veldedighet. Pengene går til inntekt for å bistå foreldre til barn som dør i mors liv eller like etter.)

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken