Gå til sidens hovedinnhold

- Skummelt å kjøpe bolig nå

Advarsel fra Forbrukerrådet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Forbrukerrapporten undersøkte nylig 20 nye leilighetsprosjekter med 948 leiligheter, mange med skyhøy fellesgjeld og lavt innskudd. Kun to av 20 prospekter hadde en spesifisert beregning av forventede felleskostnader. Ingen hadde en utregning som viser hvor mye man må ut med i sum for renter, avdrag og felleskostnader, og som er det kjøperen faktisk kan forvente å betrale i fremtiden.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er meget nedslående. Meglerne følger ikke sine egne normer, sier Roger Helde i Forbrukerrådet, til NA24.

NA24 skrev tidligere torsdag om boligdrømmen som riskerer å ende i et gjeldsmareritt for mange unge førstegangskjøpere, nettopp fordi de ikke er klar over de faktiske regnestykkene.

LES MER OM:Boliginvestering kan være gjeldsfelle

- Forlokkende og misvisende
Helde beskriver de fleste prospektene som forlokkende og høyglansende, men altså misvisende i forhold til hvilke kostnader kjøper egentlig må ut med. Han mener risikoen for å gå på en boligsmell er langt større i år enn tidligere år, og råder derfor studenter til å vurdere og skrinlegge kjøpeplanene, og heller gå inn på leiemarkedet.

- Studenter og andre som bare skal inn på markedet i en kortvarig periode, risikerer å tape penger selv om ikke prisene skulle gå ned noe særlig. Men folk får bestemme selv, sier han.

Helde karakteriserer mange studenter som blåøyde, og mener de sluker meglernes lumske regnestykker for god fisk.

- Dere må regne på dette selv. Prospektene stemmer ikke, sier han.

- Sparer ikke til seg selv
De fleste leilighetene som retter sin markedsføring mot de unge, har avdragsfrihet i et varierende antall år. Når avdragsfriheten utløper, må kjøper selv sette seg inn i. Forbrukerrådet mener det her er snakk om mange tikkende boligbomber. Helde er dessuten meget skeptisk til den skyhøye kvadratmeterprisen man må betale for de knøttsmå leilighetene.

- Å betale over 60.000 kroner kvadratmeteren som NA24 skrev om, er helt vilt. Så lenge man bare betaler renter, kan man ikke engang si at man verken sparer eller betaler til seg selv, påpeker Helde.

Mer prospekt-lureri
Forbrukerrapportens undersøkelse viser hvordan de fleste meglere oppgir månedlige kostnader etter skattefradrag i den avdragsfrie perioden. I tillegg oppgis «stipulerte felleskostnader per kvadratmeter». Så for å finne ut hva de faktiske utbetalingene blir, må man fram med kalkulatoren.

- Allerede her kan man få en overraskelse. I mange prospekter står det gjerne om hvor bra internett og kabelfjernsyn boligene vil få, men prisene står som regel gjemt i prospektet, poengterer Helde.

Helde mener kalkylene for felleskostnader ofte er vel optimistisk regnet i salgsperioden, noe som gjør at de riskierer å ese ut ved innflytting.

- At fem av 20 prospekter ikke opplyser om hvem som eier boligen, er et annet varsko. Ville du ikke likt å vite hvem som eide boligen din før deg? spør Helde.

Reklame

Get Inspired: 7 kupp du gjør på sport og fritid