Gå til sidens hovedinnhold

Skyene sprer sykdommer

Bakterier i skyene regner eller snør ned over oss. Slik sprer de seg kloden rundt. Det er til å bli syk av.

Mikrobene, som kalles iskjernedannere, finnes i regn, snø og hagl over hele kloden, viser studiet til mikrobiologen Brent Christner ved Louisiana statsuniversitetet i USA.

Mikrober som fisker i en stim

Bakterier i lufta er normalt temmelig maktesløse når de opptrer alene. Der blir de utsatt for tilfeldigheter som kan ta knekken på dem. Altså slår de seg sammen som fisker i en stim. Da er de sterkere og kan få en så gunstig skjebne som mulig.

Det viser seg nemlig at i større konsentrasjoner kan bakterier bli effektive kjerner for isdannelse i en sky. Dette er første skritt i å danne snø og mesteparten av regn. Eller sagt på en annen måte: Muligheter for at de kan overleve, øker sterkt.

Fant opphavet

At bakterier regner ned, hadde Christner og andre lenge vært klar over. Men hvor de bitte små organismene kommer fra, kunne ingen si – før nå.

Opphavene deres er mange og vidt forskjellige. Bakterier i skyer kan komme fra jord, snø og som passasjerer på plantefrø. De fyker opp i atmosfæren med vind, og i særlig stort omfang under stormer.

Les også:

Internettaktører overvåker deg

På tur med Julia og Viktoria

Fra Amazonas til Bygdøy

Bakterier regner altså ned og tar turen til værs igjen. Det skjer i et uopphørlig kretsløp mellom økosystemer og skyer.

Ikke bare bakterier, men også virus og soppsporer hører til vindenes og skyenes gratispassasjerer.

Hvordan skal man kunne forklare at en soppart som ellers bare er funnet i Amazonas-området, plutselig står på Dronningberget på Bygdøy i Oslo, og ikke er påvist noe sted mellom disse stedene?

Svar: Den har kommet luftveien.

Rir på skyer

En teori om at bakterier kan ri på skyer ville ha påkalt latter for 30 år siden. Men altså ikke nå lenger. På bakken har forskere funnet iskjernedannere sammen med aerosoler (små partikler oppløst i luft) som kjemisk kan spores tilbake til skyer.

Og dermed er det altså påvist: Det er noen som tar seg en gratistur på skyene. Akkurat som plantepollen, soppsporer og til og med edderkopper. Slik sprer også bakterier seg for å kolonisere nye områder.

Og i et slikt ”område” kan et menneske som får en uforklarlig bakterieinfeksjon, befinne seg. Skjønt det hender heldigvis ikke svært ofte...

Les også:

Tøffest av de tøffe

Allierte bomber drepte 53 nordmenn

– Heller rumpe og pupper enn ranglete skihoppere

Mafiahistorien full av drap – og kallenavn

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken