Stjernefotograf Per Heimly har i over 10 år slitt med gjeld, mye gjeld. Nesten årlig var han en hårspredde fra konkursens rand.

Tirsdag morgen, en time før rettsmøtet, kom han imidlertid til enighet med Oslo kemnerkontor, som trakk konkursbegjæringen etter at Heimly fikk hjelp til å fremforhandle en avtale som begge parter kunne leve med.

- Å gi næring til demoner

- Det at jeg har vært nesten konkurs en gang i året, har ikke vært lett, sier en åpen og ærlig Heimly, i et eksklusivt intervju med Nettavisen NA24.

- Jeg er ikke noe god med tall. Nå jobber jeg mye, men når jeg ikke jobber, så er det som å gi næring til demoner. Ikke bra.

- Det var tøft?

- For noen år tilbake var kanskje folk litt dritt lei meg, jeg var i hvert fall drittlei meg selv, men med TV-serien sammen med Ari, som ble en suksess, føler jeg at det negative i livet mitt, har blitt til noe positivt.

- Jeg merker at jobbene strømmer på, og at jeg nå har fått en positiv drive.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Mye av det negative startet for over 10 år siden, da kemneren var på deg for første gang?

- Det var flere ting. Før jeg solgte bildene av Ari til Se og Hør, hadde jeg en knallhard nedbetalingsplan som følge av at jeg allerede da skyldte kemneren mye penger.

- Jeg klarte så vidt å unngå å gå konkurs. Fikk lånt litt penger av familien min, men det var tøft. Når jeg trodde jeg hadde fått hodet over vannet, så dumpet det nok en regning i posten.

- Jeg hadde levd under harde kår i tre til fire år allerede, så da Se og Hør kom, var det fristene å ta imot pengene.

- 250.000 kroner fra Se og Hør

- Hvor mye var det?

- 250.000 kroner.

- Var det verdt det?

- I retrospect; nei. Pengene kom godt med, men jeg ble svartelistet over alt. Jeg ble hele Norges sorte får. Jeg mistet lysten på alt. Jeg mistet fullstending kontrollen.

- Oppdragene forsvant, det ble brudd med samboeren min og mye styr rundt datteren min.

- Hele finanskrisen som mange fotografer har opplevd nå, opplevde jeg ti år før.

Lå på sofaen til kompiser

- Du var i et stort sort hull. Vurderte du noen gang å fylle igjen hullet, når det stod på som verst?

- Det er klart det var dager som var tunge.

- Du bodde på sofaen til kompiser en stund?

- Det var et helt år jeg ikke hadde et sted å bo. Jeg levde litt sånn, hånd til munn. Men, og dette er viktig å understreke, at dette er flere år siden. De siste fire, fem årene har livet mitt vært mye mer normalt, enn det kanskje mange har inntrykk av.

- Det må jo slite på psykisk?

- Det er jo dritt når du ikke vet hvor du skal sove til natten.

En bunn under bunnen

- Det sliter vel på vennene dine også?

- Ja, man blir en belastning.

- Jeg sa ofte til meg selv; «at nå måtte bunnen være nådd». Så gikk det noen uker, og jaggu tok jeg feil. Det fantes en bunn under bunnen. Det ble nesten et sosialt eksperiment.

- Det er du og Kristoffer Schau?

- Forfall, ja, ha, ha.

- Det er lett å flykte når man hadde det så tøft som det du hadde. Du levde hardt, det var mye alkohol. Har du snudd på dette nå. Lever du et sunnere liv?

- Ja, egentlig. Jeg er en sosial fyr, så jeg liker å ta meg en fest. Det kan fort bli en veldig negativ spiral.

- Nå har jeg imidlertid byttet ut tre dager på byen med tre dager trening. Er blitt en kløpper på squash. Så du kan si at perioden med utagerende festing definitivt hører fortiden til. Jeg jobber lange og harde dager, og er egentlig blitt litt kjedelig slik sett. Stadig oftere er jeg i seng klokken ti for å være i form til fotoshoot klokken syv morgen neste dag.

- Du rømmer virkeligheten?

- Ja. Når det stod på som verst, og regningene hopet seg opp, var det godt å flykte fra virkeligheten, men det løser jo ikke problemene. Så nå facer jeg alle problemer og løser de, fremfor å stikke hodet i sanden.

- Jeg kunne ikke ta hensyn til Ari

- Du er venn med Ari igjen?

- Stemmer det. Jeg hadde jo ikke noe kontakt med Ari fra rundt halvannet år før han giftet seg til mange år etter. Det var vel rundt 2008 og 2009 som vi igjen begynte å treffe hverandre, på middager og andre sammenkomster.

- Hvorfor bruddet?

- Jeg kunne ikke ta hensyn til at han var blitt en del av kongefamilien. Jeg måtte gjøre mine ting, som ofte var litt kontroversielle, uten å tenke over om det var bra eller dårlige for Ari.

- Han likte ikke salget av bildene til Se og Hør?

- Nei, men det var ingen kjipe bilder. De var fine. Det ingen husker er at Morten Krogvoll solgte bilder av Märtha, uten at han fikk problemer av den grunn. Det samme gjorde Bjørn Opsahl av Ari. Til og med i samme utgave av Se & Hør. Men kun jeg ble gjort til syndebukk.

- Jeg føler at den saken ble veldig blåst opp av media, som ønsket en konflikt mellom Ari og meg.

- Hvordan fant dere tilbake til hverandre?

- Det skjedde gradvis. Jeg visste at vi kom til å finne tilbake til hverandre, men jeg ville ikke være en forstyrende faktor i livet hans. Han hadde fått seg kone. Vi trengte en pause.

- I hvert fall god venn med Ari

- Og nå er du god venn med Märtha?

- Vel, jeg er i hvert fall en veldig god venn med Ari og vi jobber med prosjektene våre.

- Det samme som i sist runde på NRK?

- Det blir på TV Norge denne gangen. Konseptet blir ikke helt likt, men vi skal ut og reise.

- Når har det premiere?

- Neste høst, så vi er ikke halvferdige ennå.

- Hva sysler du med om dagen, utover Ari-samarbeidet?

- Jeg ønsker å jobbe mer og mer med kunsten. Jeg vil ikke bare ta bilder, men jobbe med film, TV og andre ting. Det er viktig for meg. Jeg vil ha flere ben å stå på. Som faglig leder og fast ansatt får jeg nå muligheten til å dyrke dette fullt ut. Det gleder jeg meg til.

- Jeg merker at jobbene strømmer på, og at jeg nå har fått en positiv drive.

- Gjelda er på 3,1 millioner?

- Ja. Over en million av dem er renter.

- Nå har du fått en realistisk nedbetalingsplan?

- Ja, jeg føler det. Nå er jeg klar for å jobbe.

- Å skylde penger er som kreft for sjela

- Hvordan ser forretningsopplegget ditt ut nå?

- Jeg har ikke noe å gjøre som selvstendig næringsdrivende. Jeg takler det ikke. Nå er jeg ansatt i selskapet Soft Focus, som faglig leder og fotograf, og kan forholde meg ett hundre prosent til mitt yrke og fag, og la andre ta seg av administrative oppgaver. Jeg trenger struktur og det får jeg nå.

- Det å gå rundt å skylde penger er som kreft for sjela. Det er ikke bra.

- Skylder du andre penger enn kemneren?

- Jeg har aldri lånt penger av andre bortsett fra litt fra familen. Jeg har selvsagt masse regninger, som ligger der, som jeg må få ordnet opp i.

- Du ser lyst på livet nå?

- Jeg har jo tenkte sånn; «Herregud, når jeg er 40, må jeg i hvert fall få orden på ting». Det er det jeg gjør nå, sier Heimly.

Schwaiger arkitekt

Det var for tre uker siden at Heimly skulle møte til konkursmøte i Oslo byfogdembete. Han vraket det, og sendte i stedet sin forretningspartner, Einar Schwaiger.

Han fikk frem til 16. oktober å finne en løsning med motparten, Oslo kemnerkontor.

- Vi har funnet en løsning. Saken er trukket, sa Einar Schwaiger til Nettavisen NA24 tirsdag, samme dag som fristen gikk ut.

- Vi har hatt en konstruktiv dialog med Oslo kemnerkontor og vi har fått til en avtale som begge parter kan leve bra med, fortsatte Schwaiger.

Nettavisen erfarer at det har vært en lang prosess, hvor Schwaiger har vært arkitekten bak det som til slutt ble en avtale kemneren aksepterte.

Hva avtalen går ut på er hemmelig, så verken Schwaiger eller Heimly vil si noe konkret, utover at han vil jobbe med film og foto i selskapet Soft Focus.

Konkursbegjæring i 2009

Heimly hadde 19 betalingsanmerkninger, lønnstrekk på 20 prosent og en konkursbegjæring fra Oslo kemnerkontor. Heimly skal ha et flere år grammelt skattekrav mot seg på 3,1 millioner kroner, ifølge Kapital.

Konkursbegjæringen var ikke Heimlys første.

I 2009 begjærte Telenor Bedrift 39-åringen konkurs grunnet det Heimly selv karakteriserte som en ubetalt telefonregning fra 1993. I 2001 ble han også begjært konkurs, da på grunn av en restskatt på 310.000 kroner.

I 2012 truet kemneren med å slå Heimly konkurs, men han fikk tid til å gjøre opp for seg - noe det nå altså ser ut til at han ikke har klart.

Fotografen er blant annet kjent fra NRK-serien «Ari og Per», der fotografen resite rundt sammen med Ari Behn. Serien ble kåret til beste underholdningsprogram under Gullruten 2011. De er for tiden i gang med nye innspillinger av serien, denne gang på TVNorge.

Den «nye vinen»

Ari Behn og Per Heimly har vært venner i flere år.

Per Arne Heimly er opprinnelig fra Evenes kommune i Nordland. Han ble kjent i Norge da han med prinsessegemal Ari Behn tok sats og utropte seg som den «nye vinen» på Theatercaféen.

Han var også en periode redaktør av det internasjonale trendmagasinet Fjords Magazine som han var med å starte sammen med stylisten Pauline Nærholm.

Nå er Per Heimly ansatt som faglig leder og fotograf i Soft Focus. Nettavisen erfarer at selskapet allerede har inngått betydelige kontrakter, blant annet med TVNorge. Selskapet ledes av Heimlys forretningspartner, Einar Schwaiger.