Gå til sidens hovedinnhold

Sladder kan bli billigere

Se og Hør kan tjene 140 millioner ekstra i året.

Se og Hør forsøkte allerede i 2003 å få momsfritak ved å gi ut to ukentlige utgaver, minstekravet til aviser for å få momsfritak.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Se og Hør fikk likevel avslag på sitt krav om momsfritak, og har siden betalt cirka 140 millioner kroner i moms i året, ifølge Nationen.

Ulovlig statsstøtte
Nå har EFTAs overvåkingsorgan ESA kommet fram til at momsfritaket norske aviser og seriøse tidsskrifter nyter godt av, er ulovlig statsstøtte.

I en foreløpig avgjørelse har ESA konkludert med at det ikke er noen forskjell på aviser og blader som Se og Hør.

Norge har en foreløpig frist til 18. august med å komme med innvendinger.

Kan bli moms for aviser
Nationen skriver at det er to mulige utganger hvis ESA avgjørelse blir stående: Enten må avisene begynne å betale moms, eller så må Se og Hør og andre blader også slippe moms. Det finnes også mellomløsninger, som at aviser og blader alle betaler redusert moms.

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) mener norske myndigheter om nødvendig må bringe striden inn for EFTA-domstolen.

– MBL har ingenting imot at ukepressen får samme momsbetingelser som avisene, men vi er bekymret for aviskonsumet dersom dette skulle innebærer en høyere sats enn dagens nullsats, sier fagsjef Bjørn Wisted i MBL til Nationen.

- Kan ta tid
Karen Eldbjørg Toven i Magasin- og Ukepresseforeningen sier til NA24 Propaganda at de ikke tar seieren på forskudd.

- Det vi er glade for er at ESA har havnet på samme konklusjon som det Konkurransetilsynet har gjort to ganger. Det kan imidlertid ta tid før dette blir lovfestet, erfaringsmessig tar dette fra ni måneder til flere år. Partene har også en ankemulighet. Det vi håper er at aviser og blader skal bli likestilte og at kundene skal få billigere blader, sier Toven.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser