Gå til sidens hovedinnhold

Slakter politiet etter faks-tabbe

Datatilsynet mener politiet må rydde opp etter at de feilsendte sensitive fakser.

Teknofil avslørte tidligere denne uken at både politiet og Høyesterett har sendt sensitiv informasjon over faks til feil nummer.

Nå går Datatilsynet hardt ut mot norske rettsinnstansers forhold til personvern.

Les også:
- Drapssak på villspor
- Vil du bli overvåket?

Feilsendte sensitiv informasjon
Teknofil skreiv onsdag at redaksjonen i Mediehuset Digital har mottatt flere fakser med sensitive opplysninger fra politiet og Høyesterett. Faksene var tiltenkt advokatkontoret Feydt og Hamborgstrøm.

Problemet var at faksene var sendt til et faksnummer advokatkontoret hadde sagt opp ett år i forveien, og som for flere måneder siden fikk nye eiere.

Grunnlag for anmeldelse
Datatilsynet mener det er grunnlag for å anmelde saken.

- Dette er mildt sagt ganske alvorlig og hvis situasjonen var annerledes ville vi vurdere å anmelde saken. Dette er et grovt brudd på taushetsplikten og vi forventer i det minste at Spesialenheten for politisaker se på forholdet, opplyser informasjonskonsulent hos Datatilsynet Guro Skåltveit til Teknofil.

Må vurdere rutiner
Hun er meget skeptisk til rutinene politiet har rundt behandling av sensitiv informasjon, når denne typen informasjon kan sendes til feil nummer.

- Politiet må her se på sine rutiner. Vi mener også at faks er et veldig uheldig medium å sende ut sensitiv informasjon på. Her bør det vurderes å bruke andre former for kommunikasjon, sier Skåltveit.

Vil undersøke
Politiet selv ser også alvorlig på feilsendingen.

- Vi ser svært alvorlig på det faktum at det er sendt ut en faks herfra til et nummer som skiftet eier for fire måneder siden, understreker informasjonssjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt.

- Vi undersøker nå alle sider ved denne saken, og går gjennom våre rutiner. Vi har også involvert vårt IKT-kontor og den gjeldende seksjonen i dette arbeidet, for å forhindre at dette skal skje igjen.

Vurderer rettslige steg
Advokatkontoret Feydt og Hamborgstrøm, som egentlig skulle ha mottatt faksene, synes det er forferdelig at sensitive opplysninger om deres klienter kommer på avveie.

- Jeg skal se på faksene før jeg vurderer videre steg i denne saken, men jeg forventer absolutt at politiet selv tar tak i dette, sier advokat Feydt til Teknofil.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021