(iBergen.no) Et stykke utenfor Bergen møter vi reptilelskeren i leiligheten hans. Interessen startet med akvarier og fisk, nå har han utvidet til å ha ulovlige slanger, skilpadder og iguaner.

Les mer: Reptiler kan bli tillatt

Slanger i leiligheten
I dag er det forbud mot at fremmedartede (eksotiske) dyr innføres, omsettes eller holdes som husdyr, selskapsdyr eller i fangenskap på annen måte i Norge. Det håper 26-åringen at det snart skal bli slutt på. Norges Heptilforening har (NHF) på oppdrag fra Stortinget laget en liste på ti dyr som bør være lovlige å ha i Norge. Deriblant enkelte typer slanger.

Mannen vi møter har to slanger av typen kornsnok i leiligheten sin.

- Disse er de mest vanlige i Norge. Det er ikke få nordmenn som har en sånn hjemme, sier han og lirker fram den ene av de to slangene.


Det andre ulovlige dyret han har er en iguaner (se bildet over).

- Den fikk jeg på en ganske så «klassisk» måte. Der var en narkoman i Oslo som måtte i fengsel. Hjemme hadde han en iguaner som noen måtte ta seg av og jeg fikk en forespørsel fra en annen i miljøet. Hadde ikke jeg tatt den ville den muligens måttet bli avlivet. Iguaner er krevende dyr og egner seg ikke for hvem som helst. Disse er heller ikke på NHFs «positiv-liste», understreker han.

Les mer: Livsfarlig edderkopp i Bergen.

Selger utstyr
På dyrebutikker rundt om i hele Norges land selges det utstyr til de som har reptiler. Selve dyret derimot er det ikke lov til å selge.

- Nå som dette lovforlaget er oppe håper vi at enkelte arter blir lovlig å ha i hus til våren, sier han og forteller at man kan få tak i all slags slanger på de to største reptilnettstedenes kjøp og salg-forum. En slange kan koste alt fra 500 kroner til 50.000 kroner.

Kornsnokene som mannen har kostet ca. 900 kroner per stykk. I tillegg må man ha stort nok terrarium, UV-lys, varmekilder og mat.

Er det selve leveringen av dyret som gjør at noen kan føle seg kriminell?

- Mange er nok redd for å bli lurt og jeg har selv opplevd da jeg skulle hente et dyr en gang at jeg først ble bedt om å møte opp ett sted for så et annet, men det gikk greit til slutt. Det skal egentlig være unødvendig å være redd for de situasjonene der, sier han.

Ikke farlig
- Folk tror at alle slanger er farlige, men det er for eksempel lov til å selge potensielt farlige edderkopper i Norge, men ikke harmløse slanger som ikke er giftig i det hele tatt, understreker han.

Hvem er det som har ulovlige reptiler hjemme?

- Alle. Alt fra narkomane til leger. Det er folk som liker fantastiske dyr, sier han.

Vet naboene dine at du har ulovlige slanger her?

- Hehe, nei jeg har ikke invitert dem inn på kaffe for å si det sånn. Men hadde jeg hatt giftige dyr hadde det vært noe annet. Ingen av dyrene jeg har er giftige, de er bare ulovlig å ha her i Norge, sier han og legger til:

- Men en gang var politiet på døren her i forbindelse med at naboen min var savnet. Det visste ikke jeg, så da ble jeg litt nervøs for at de skulle se dyrene. Men naboen kom til rette og politiet var ikke over dørkarmen. Det er jo dagens lovverk som hindrer meg i å informere naboene, sier reptilfantasten.

Har du planer om flere dyr?

- Jeg får egentlig ikke lov av samboeren min å ta opp mer plass, men jeg har veldig lyst på en kvelerslange, forteller han lurt.

Les flere nyheter på iBergen.no.