(SIDE2): Komodovaranen, eller komododragen som den også kalles, er verdens største nålevende øgleart.
Reptilet, som kan bli nærmere tre meter langt og veie opp mot 150 kilo, er en såkalt apex predator - noe som betyr at den ligger på toppen av næringskjeden i sitt miljø og har ingenting å frykte bortsett fra mennesker.
- Det er ingen dyr som kan ta en fullvoksen varan og selv lever Komodovaranen hovedsakelig av andre pattedyr. Den spiser alt fra slanger til store vannbøfler, sier Kriss Kaspersen, Norges svar på Steve Irwin, til Side2.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Primitive øgler
Det er kun på tre øyer i Asia at man i dag finner dette reptilet. Til tross for at den har tilgang til alt fra hjort, geiter, griser og vannbøfler der den ferdes, har den to ganger i løpet av de siste ti årene tatt livet av et menneske.
- Komodovaranen anser ikke mennesker som et naturlig bytte. Men de er primitive øgler og et opportunistisk rovdyr som tar det som kommer i veien. De jakter ikke på mennesker, men det kan skje at de angriper dem, sier Kaspersen, som opplyser at om man er så uheldig at reptilet går til angrep på en, så har man liten sjanse til å overleve.
I tirsdagens episode av «Ville eventyr» ser vi selv når Kaspersen har nærkontakt med de ville Komodovaranene på øya Bali.
- De har en kraftig kjeve med lange tenner og når den biter så tar den tak og rister slik at byttedyret, eller mennesket, får to parallelle dype sår. Med dype rennende og blodige sår forlater varanen byttet.
Se klipp under:
Før trodde man at spyttet til komodovaranen inneholdt et dødelige bakterier som gjorde at byttedyrets sår ble infisert, men for noen år tilbake gjorde den norskættede gifteksperten, Dr. Brian Grieg Fry, en oppdagelse.
Ved å kjøre hodet til en uhelbredelig syk varan gjennom en MR-maskin fant man to giftkjertler i underkjevene. I senere tid har man funnet ut at stoffer i denne giften både senker blodtrykket og hindrer blodet fra å koagulere seg.
- Det etterlater dyret i en slik stand at det ikke klarer å forsvare seg. Det kommer i sjokk. Det kan gjøre lite motstand og dyret oppsøker ofte stagnerende vann, og der blomstrer bakteriefloraen. Når dyret, som for eksempel vannbøffelen, ruller seg i forurenset vann så blir sårene infisert og dermed dør dyret etter hvert, som følge av sykdom og utmattelse, forklarer Kaspersen.
Mens det skadde dyret kjemper for livet iakttar Komodovaranen sitt bytte. Like før, eller etter, det gir tapt for smertene kommer reptilet og krever sitt bytte.
- Dyret trenger ikke en gang å være dødt før de kommer for å spise det, sier den engasjerte reptil-forkjemperen.
Slike historier kan få enhver til å rynke på nesen og Kaspersen legger heller ikke skjul på at reptiler, som Komdovaranen, er en fare for egen sikkerhet på grunn av det mange vil mene er et uhyggelig utseende og bestialsk oppførsel.
- Disse dyrene er ikke vakre å se på og er derfor ikke like populære som for eksempel Pandaen. De er derfor vanskelig å beskytte, og det er derfor viktig å fortelle mennesker at de kan være en viktig biologisk ressurs, som en dag kan komme oss til gode og at det ikke er bra om de forsvinner fra jorden.
Sær snegle
Tidligere har Kaspersen fortalt om både Kone-sneglen, som i seg har et smertestillende stoff som visstnok skal ha bedre effekt enn morfin, og om at det i en av verdens to giftige øgler finnes et insulinpreparat.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Slangemannen mener det eksisterer mange flere reptilarter som kan bidra medisinsk sett i tiden fremover og at man bare så vidt har begynt å skrape i overflaten på hva disse dyrene har å by på av livreddende medisiner.
- Det viser seg at komponenter i giften hos Komodovaranens er ti ganger mer effektiv enn det menneskekroppens måte å redusere blodtrykket på er. Vi vil alltid være på leting etter en mer effektiv måte å behandle sykdommer på, sier Kaspersen.
Han forteller også at i en spesiell grophuggorm art, samme familie som klapperslangene, har man ifølge Kaspersen funnet en gift som regulerer blodtrykket svært effektivt og i dag er et syntetisk mye brukt medisin. Reptilelskeren mener funnene i fremtiden kan være med på å bekjempe kreft og bidra med å finne en måte å bekjempe kreftceller på uten å skade friske celler i kroppen.
- Jeg mener det er masse spennende å lære å utnytte seg av i slanger og andre reptiler og derfor må man tenke seg to ganger om før man sier; «hva skal man med disse dyrene?», sier han.
«Ville Eventyr» sendes på MAX tirsdager klokken 21.30.