Langs Brasils kyst, like utenfor delstaten São Paulo, ligger en eksotisk og vakker øy. Med regnskog, gode temperaturer og nydelig kystlinje ligger alt til rette for et intimt og idyllisk ferieparadis.

Men i virkeligheten er øya for nærmest et helvete å regne, og er sågar forbudt for mennesker. For på øya, som heter Ilha da Queimada Grande, er det slangene som regjerer. På folkemunne kalles den bare Slangeøya.

Les også: De fordømtes landsby

Giftige slanger

Det er ikke rent få slanger på øya heller, selv om det er færre enn tidligere antatt. Øya er 430.000 kvadratmeter stor og man anslo tidligere at det levde 430.000 slanger der.

Det tallet er i dag kraftig nedjustert. Ifølge Smithsonian er det mellom 2000 og 4000 slanger på øya, men det er ikke snakk om hvilke som helst slanger – dette er en av de aller giftigste typene.

Er du så uheldig at du blir bitt av en, er sjansen stor for at du stryker med.

Det finnes flere typer slanger på øya, men den farligste kalles golden lancehead, og er meget giftig. Den finnes kun på øya, og er dermed regnet som rødlistet. Skulle for eksempel en brann bryte ut, er faren stor for at arten dør ut.

Ifølge All thats interesting er slangen så giftig at man kan dø innen én time ved et bitt.

Lokale folkesagn

Slangeøya har litt av et rykte, og det finnes flere lokale folkesagn om triste skjebner. Blant annet skal en fisker ha endt opp på øya i søken etter bananer. Bare dager senere skal han ha blitt funnet i båten sin, i en pøl av blod med flere bitt på kroppen.

Ifølge Smithsonian har det faktisk levd mennesker på øya. Det er nemlig et fyrtårn som måtte håndteres, og en liten gruppe mennesker bodde der fra 1909 til 1920-tallet for å jobbe. Ifølge en annen lokal historie, døde den siste fyrvokteren og hele hans familie da slanger snek seg inn i huset deres via vinduene.

Siden 1920-tallet har fyrtårnet vært automatisk, og det har dermed ikke vært behov for mennesker der. Den brasilianske marinen besøker imidlertid øya årlig for å vedlikeholde fyret.

Her ligger Slangeøya:

Ekstremt giftig

90 prosent av alle slangebitt i Brasil kommer fra lansehode-slanger, som er nært beslektet den fryktede gylne lansehoden. Men øyslangene er mye mer giftig. Årsaken til dette henger sammen med at de bor på nettopp en øy. Slanger pleier nemlig ofte å forfølge byttet sitt, bite det og deretter vente på at giften slår inn før de tar opp jakten igjen.

For øyslangen ble det vanskelig å kunne spore fuglene de bet, og utviklet derfor den sterke giften de har i dag, slik at døden inntraff raskere. Smithsonian skriver at giften deres er tre til fem ganger sterkere enn artsfamilien på innlandet, noe som gjør at de er kapable til å drepe de aller fleste byttedyr nesten med en gang.

Giften er faktisk så potent at den kan føre til nyresvikt, nekrose, hjerneblødning og indre blødninger hos oss mennesker.

Hvor kommer de fra?

Dette er også grunnen til at forskere støtt og stadig besøker øya, for å finne ut mer om slangens gift, og hvordan slangebitt kan behandles i hele Brasil. Flere forskere tror også at giften kan være nyttig i behandling av andre sykdommer, som blodpropper og hjertesykdommer.

Når forskerne er i land på øya, krever brasilianske myndigheter at en lege er med, i tilfelle noen blir bitt.

Noen mener at slangene opprinnelig ble satt ut på øya av pirater for å vokte om skattene deres, men det stemmer ikke helt med virkeligheten. Slangepopulasjonen på øya utviklet seg snarere over tusenvis av år uten menneskelig innblanding.

For rundt 11.000 år siden steg havnivået nok til å isolere øya fra fastlandet, noe som igjen førte til at slangene på øya utviklet seg annerledes.

I 2014 overnattet Vice Magazine på Ilha de Queimada Grande. I telt. Se hvordan det gikk: