Gå til sidens hovedinnhold

- Tynne foreldre gir tynne barn

De har rett og slett tynne gener, mener forskere.

(SIDE2): Barn av tynne foreldre blir mest sannsynlig tynne selv også, skriver Daily Mail.

En ny studie slo fast at barn av tynne foreldre hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å bli tynne enn de barna som hadde foreldre som var overvektige.

Tynn blir betegnet som en kroppsmasseindeks under 18,5 og kroppmasseindeksen regnes ut på følgende måte; KMI = vekt(kg) / høyde(m)2. KMI brukes som et objektivt mål for å vurdere totalt kroppsfett.

Form mest å si
Når begge foreldrene var i den nedre halvdelen av ideell kroppsmasseindeks (KMI) var sannsynligheten for at barnet ble tynn 16,2 prosent.

Det har lenge vært kjent at overvekt til en viss grad kan arves, men det foreligger lite forskning på hvorvidt genene spiller en stor rolle for de som er tynne. Forskerne fra Universitetet i London målte høyde og vekt for foreldre og opptil to barn mellom to og 15 år. 7000 familier ble målt over en tidsperiode på fem år.

Disse dataene ble brukt til å måle kroppsmasseindeksen som så ble rangert for å vise om personene hadde en sunn vekt eller ikke. En sunn vekt ble vurdert til å ligge mellom 18,5-24,9 mens overvekt ble betegnet mellom 25 til 29,9 og fedme 30 og over.

Resultatene viste en sterk link mellom barnas og foreldrenes kroppsstørrelse, og den største markøren for barnas tynne kropp var formen til foreldrene.

Der foreldrene hadde en vekt i den nedre halvdelen av en helsemessig gunstig KMI, var sjansene for at barnet deres var tynn 16,2 prosent sammenlignet med 7,8 prosent når foreldrene var i det øvre halvdel.

Barna hadde da en KMI på under 18,5 som betegnes som tynn.

Ingen forskjeller på kjønn
Studien fant at sannsynligheten for et tynt barn når begge foreldrene var overvektige bare var 5,3 prosent og bare 2,5 prosent for barn hvis foreldre hadde fedme.

Seks prosent av barna i studien ble klassifisert som tynne, noe som mest sannsynlig vil føre til en KMI som er lavere enn 18,5 når de blir voksne.

De fant ingen forskjeller i hvorvidt mor eller fars vekt påvirket vekten til barnet og ingen forskjeller mellom kjønn. Verken gutter eller jenter tenderte til å være slankere.

- Resultatene er sammenfallende med ideen om at mange tynne mennesker har tynne genetisk opphav. Vi vet fra andre studier at barnas vekt kan linkes til foreldrenes, men tidligere forskning har fokusert på fedme istedenfor, sa leder av studien, Dr Katriina Whitaker.

Professor Jane Wardle mente foreldre med tynne barn ikke trenger å være bekymret dersom de selv også er tynne.

- Foreldre er ofte bekymret for vekten dersom barnet er tynn, men det kan bare være deres «tynne gener».

Studien er publisert i «the journal Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine».

Kommentarer til denne saken