Boka Verdens beste kur har solgt utrolige 110 000 eksemplarer i Danmark. Nøkkelen til varig vekttap er et proteinrikt kosthold og annen mat med lav glykemisk indeks (GI).

Men dette har du hørt før, sier du kanskje.

Vi spurte forfatter og ernæringsprofessor Arne Astrup hva som skiller denne boka fra alle andre.

– Det er ganske åpenbart. Den er basert på verdens største vitenskapelige undersøkelse om kosthold og vekttap. Det er ikke hver dag det kommer ut bøker som er så godt vitenskapelig fundert, sier Astrup, som til daglig er leder for Institutt for human ernæring ved Universitetet i København.

Verdens største undersøkelse

Undersøkelsen Astrup viser til er et EU basert forskningsprogram som har kostet 15 millioner euro. Resultatene fra denne enorme, internasjonale kostholdsundersøkelsen ble offentliggjort i et av verdens mest anerkjente vitenskapelige tidsskrifter, New England Journal of Medicine.

– Ett av formålene med undersøkelsen var at alle innbyggere i EU i etterkant skulle få glede av resultatene. Da må man lage en mer populær utgave enn en vitenskapelig artikkel. Derfor kom denne boka i stand. Jeg synes det er veldig bra at vitenskapelige forskningsresultater kan brukes på denne måten. At boka har solgt så bra her i Danmark, er jo bare helt utrolig, sier Astrup, som har skrevet slankebibelen sammen med ernæringsekspert på dansk TV, Christian Bitz Nå er boka også kommet ut i Norge, nærmere bestemt på Cappelen Damm.

Senere i vår utkommer den også i Nederland. Metthet er nøkkelen De siste 20 årene er overvekt blitt et stadig økende problem i hele Europa. Det har ikke manglet på kurer og løsninger.

Men Bitz og Astrup mener altså at de har funnet nøkkelen. Den heter metthetsfølelse. Varig metthetsfølelse skal hindre den overspisingen mange sliter med.

Deres råd kan sammenfattes slik: Unngå ekstreme dietter, finn heller naturlige måter å bli mett på – uten å telle kalorier. Smaken skal også være god, og maten skal kunne spises av og sammen med andre.

Løsningen er proteinrik mat, fullkornprodukter, grønnsaker, frukt og bær. Lurer du på balansen mellom disse elementene, finner du alt om dette i boka.

Ukeplaner og oppskrifter

Den inneholder en omfattende, men lettfattelig, del der du lærer alt om ernæring og de forskjellige mattypene og råvarene. Boka tilbyr en fireukers plan for hvordan du skal gå ned 1–2 kilo i uka, deretter en plan for fasen som bidrar til varig livsstilsendring og vekttap.

I tillegg byr den på 80 lekre oppskrifter på sunn og lekker mat til alle anledninger. Positiv familieeffekt Astrup forteller at det store forskningsprosjektet han deltok i, ga mye svært nyttig kunnskap.

– Følger man de offisielle ostholdsrådene, går man kanskje ned et par kilo på et halvt år, men overvektige som fulgte denne kuren, kunne faktisk spise seg helt mette uten å overspise, og like fullt gå ned i vekt.

Han forteller også om en svært gunstig effekt for hele familier som sliter med overvekt.

– I familier der vi fokuserte på overvekt hos en eller begge av foreldrene, viste det seg at svært mange av barna også slet med samme problem. Da foreldrene endret kosthold, ble det selvsagt til at barna i stor grad gjorde det samme. Uten at vi fokuserte på dem i det hele tatt, viste det seg at overvekten hos disse barna falt med hele 18 prosent. De fikk også lavere kolesterol, lavere blodtrykk og mindre magefett. Sjokolade hver dag Medforfatter Christian Bitz, sier han spiser sjokolade hver dag, og at det må være lov selv om man slanker seg.

– Det handler om mørk sjokolade, som metter veldig godt. Kakao er svært rik på antioksidanter og nedsetter risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes, forklarer Astrup, som aldri veier seg.

– I stedet hopper jeg foran speilet og ser om noe disser som ikke bør gjøre det, humrer ernæringsprofessoren. Mye humbug Astrup har flere eksempler på at slankebøker og -kurer ikke har hatt rot i virkeligheten.

– For noen år siden var det for eksempel en slankekur som ble kalt blodtypekuren. Den var veldig populær. Man skulle ha forskjellig diett ut fra hvilken blodtype man hadde. Men så viste det seg at det ikke fantes fnugg av vitenskapelig bevis for at disse teoriene stemte. Sammenlignet med slikt, blir vår kur og bok noe helt annet, fastslår Astrup.

Artikkelen er først publisert på vimenn.no. Les også:

Nytt utstyr til norske soldater

Roald Amundsens polarskute "Maud" skal hjem