Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes verste slankekurer

Slankesolbriller, avførende urtete eller bendelorm? Her er de villeste slankekurene.

(SIDE2:) Slanking høres så enkelt ut: Ikke innta flere kalorier enn du forbrenner. Men så lett er det dessverre ikke.

Her er noen av tidenes merkeligste slankemetoder. Og for ordens skyld: Ingen av slankekurene anbefales å prøve.

Røyking
På 1920- og 1930-tallet reklamerte sigarettmerket Lucky Strike med at hvis du tok en røyk, ville du ikke føle behov for å spise godteri. Vel, kanskje det stemmer, men risikoen for skader etter å røyke er ikke mindre enn ved å spise en sjokolade.

Master Cleanse
Denne dietten fulgte mange på 1930- og 1940-tallet. Den gikk ut på at du kun fikk ha en diett bestående av sitronjuice, spansk pepper og lønnesirup.

Bønner
Her kunne det kanskje vært snakk om matvaren bønner, men dette er faktisk en svært sunn belgvekst som anbefales å spise. Nei, her snakker vi om bønner som i «å be». På 1950-tallet var den kristne slankeindustrien stor, blant annet på grunn av boken «Pray Your Weight Away» fra 1957. Videre kom slankebøker som «I Prayed Myself Slim» og «The Devil Wants Me Fat!».

Selleri
Mange er glade i selleri. Og det er bra, for selleri er veldig sunt, blant annet fordi det inneholder få kalorier. Men en skulle tro at alle har en grense for hvor mye selleri man vil innta. Derfor er det nok ikke mange som holder ut med dietten som kun består av selleri.

Slankeplaster
Slankeplasteret skal fungere på samme måte som nikotinplastre og p-plastre. Slankende stoffer blir overført fra plasteret til kroppen gjennom huden. Dette skal blant annet gjøre deg mindre sulten og kontrollere stoffskiftet. Food and Drug Administration i USA har for øvrig ikke godkjent plasteret, og det er ikke bekreftet at plasteret er trygt eller effektivt.

Limonadedietten
Dette kan bli en prøvelse for folk som er glade i mat. Målet er å ikke spise på ti dager. I stedet skal man drikke en spesiell limonadeblanding, en saltvannsblanding og avførende urtete.

Slankesolbriller
Disse solbrillene skal få maten til å se blå og ekkel ut, slik at du spiser mindre av den. Problemet er at den verken fjerner lukten av god mat eller minnet ditt om hvordan det faktisk ser ut.

Slankegaffel
Oppfinneren mener kanskje han var genial, men det er nok en grunn til at dette produktet aldri tok helt av. Ideen var at gaffelen skulle få deg til å redusere matinntaket, fordi gaffelen er mindre, sløvere og mer ukomfortabel enn vanlige gafler. Det ble også laget slankespisepinner og en gaffel som lyste hver gang du fikk ta en ny bit.

Stift i øret
Au, au, au! I denne slankekuren ble det piercet en metallstift inn i ørebrusken, fordi dette visstnok skulle redusere appetitten. Problemet er at metallstiften ofte førte til infeksjoner. Slankekuren er forbudt i Florida, mens flere andre amerikanske stater har strenge regler for å få prøve den.

Slankesåpe
Algeekstraktene i denne såpen skal trenge gjennom huden og bryte ned fettceller, gjøre huden strammere, øke stoffskiftet og redusere cellulitter. For godt til å være sant? Antakeligvis.

Kålsuppe
Kålsuppe-dietten består av en streng plan for hva du kan spise i én uke. For eksempel skal du en av dagene spise åtte bananer, drikke to glass melk og spise så mye kålsuppe du vil. Kålsuppe kan du for øvrig spise så mye du vil av alle dagene.

Spise bomull
Frister det med en bomullsdott? Denne slankekuren går ut på nettopp dette. Noen velger å dynke bomullen i gelatin før de spiser den, andre spiser bomullen tørr. Grunnen til at dette skal virke, er at bomullsdotter inneholder lite kalorier, men mye fiber. Det gjør at du ikke får lyst på mat. Slankekuren er imidlertid ikke anbefalt. Én ting er at det virker ekkelt å spise bomull, verre er det at kuren kan være skadelig. Bomull inneholder nemlig ikke de næringsstoffene kroppen får fra mat. Dessuten er fordøyelsen enig med ekspertene: Bomull skal ikke inn i kroppen.

Bendelorm
De fleste er villige til å gå langt for å slippe å få i seg bendelorm. Men enkelte velger faktisk å innta ormen frivillig. De tror at bendelormen gir dem mulighet til å spise hva de vil uten å legge på seg, fordi bendelormen spiser alt de inntar. Slik er det - heldigvis - ikke. Bendelorm spiser riktignok noe av maten du inntar, men den spiser også alle næringsstoffene du får i deg, slik at kroppen ikke får nytte av dem. Bendelorm kan dessuten føre til diaré, kvalme og oppblåsthet. I tillegg vil ormen produsere sitt eget avfall etter å ha spist. Som om ikke det var nok, kan bendelormen forplante seg, og larvene kan spre seg til andre steder i kroppen. Dette kan føre til alt fra beinbrudd til hjernehinnebetennelse.

Sunn/usunn-diett
Slanking kan være vanskelig hvis du er vant til å skjemme deg bort. Derfor kom James B. Johnson opp med en diett som gir deg muligheten til det - i hvert fall annenhver dag. Dag én kan du spise akkurat hva og hvor mye du vil, men på dag to skal du innta maks 200 til 1000 kalorier.

Hulemanndietten
Denne dietten tar utgangspunkt i hvordan man levde i steinalderen. Da spiste man nemlig bare ett måltid om dagen, i motsetning til i dag, hvor det er anbefalt med flere måltider hver dag. Men det er en grunn til at vi har utviklet oss siden steinalderen, og kun ett måltid per dag kan være skadelig.

Kilder: Caloriecount.about.com, MSNBC, AolHealth.com, H-Magazine.com

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken