Gå til sidens hovedinnhold

Har du fått denne?

Advarsel om Facebook-mail sendt ut i dag.

(SIDE2): Datatilsynets tjeneste slettmeg.no blir jevnlig kontaktet av personer som har blitt frastjålet sitt brukernavn og passord til kontoer på nett. Men tjenesten selv blir også forsøkt lurt av nettsvindlere, skriver de i en pressemelding.

- Vi får daglig henvendelser fra fortvilte personer som opplever dette. Som oftest har de blitt lurt til å gi fra seg sitt passord til kriminelle eller vært uforsiktige i bruken av sitt passord sier Ole Morten Knudsen, prosjektleder hos slettmeg.no.

Nå går de ut mot en mail som tilsynelatende kommer fra Facebook, som de også har mottatt.

- Vi mottok en e-post som tilsynelatende kom fra Facebook sin administrasjon til vår e-postadresse hjelp@slettmeg.no. I e-posten blir det opplyst at passordet til vår Facebook-konto av sikkerhetsårsaker har blitt endret og at vi må gå inn på et eget dokument for å endre passordet vårt igjen. Det er spesielt med tanke på at det ikke fins noen Facebook-kontoer knyttet til denne e-postadressen, påpeker Knudsen.

Det er flere elementer i e-posten som tilsier at den er falsk, ifølge Knudsen. Men han forstår godt at mange brukere lett kan la seg lure av slike e-poster.

- Denne e-posten er sannsynligvis sendt ut av datakriminelle som vil tilrane seg folks passord til Facebook. I denne e-posten må noe ha gått galt, for selve lenken for å gjenopprette passordet var ikke lagt ved, men normalt blir man da lurt inn på ett nettsted som ligner på Facebook og hvor man blir bedt om å oppgi sitt passord til tjenesten. Folk som gjør dette vil oppleve at de mister tilgang til kontoen sin og at denne misbrukes av andre, opplyser Knudsen.

- Vi og andre har advart mot slik tidligere, men siden 5 prosent av alle henvendelser som kom inn til slettmeg.no i fjor gjaldt kompromitterte profiler, tyder det på at man dessverre fortsatt må advare mot dette, sier Knudsen til slutt. Dette bør du være oppmerksom på:
- Profesjonelle tjenester på nett ber deg aldri opplyse brukernavn og passord i en e-post.
- Sjekk at lenken du går inn på når logger deg på et nettsted er korrekt. Design kan kopieres og skinnet kan bedra.
- Sjekk avsenderadressen på e-post som du mottar fra nettsteder og husk at det er enkelt å utgi seg for å være andre på e-post.
- Sikre dine kontoer med alternativ e-post og sikkerhetsspørsmål der det er mulig.
- Velg passord med omhu og bruk forskjellige passord på forskjellige tjenester.
- Vær forsiktig med eksterne applikasjoner og gi aldri fra deg passord til andre tjenester selv om det kan virke fristende.

Har du mistet tilgang til din Facebook-konto? Slik kan du gå frem for å ta tilbake kontrollen
Slik sikrer du dine kontoer
Slik kan du unngå hacking

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her