Her finner du noen andre steg-for-steg beskrivelser:

Sjøøørretflua Pain:

Maur, uunnværlig i skogsvann:

Flere fluemønstre i Flueboksen på www.fluefiske.net:

Vi presenterer her en enkel våtflue, originalt tenkt brukt i ferskvann, etter ørret, harr og røye. Red Tag er en meget effektiv harrflue, men kan like gjerne brukes på ørret.

Grunnleggende verktøy
Godt verktøy gjør mye av jobben når vi skal binde fluer. Det du må ha for å binde fluer er en bindestikke, og som bildet viser, tråholder, ei skarp og tynn saks, hackleklemme, lakk og lakkenål.

Trådholderen bør ha en keramisk trådfører som ikke fliser opp tråden, og av sakser bør du ha minst to modeller, en liten og tynn til naturmaterialer og små fluer, og ei litt større til grove materialer og tinsel etc.

Hackleklemme er ikke en nødvendighet, men nokså greit å ha i begynnelsen. Små hacklefjær kan være vanskelig å holde tak i.

Av bindestikker trenger du ikke det dyreste og råeste, men ei stikke med 360 graders rotasjon er en fordel. Da kommer du lettere til baksida av flua, og du vil få en bedre arbeidsflyt.
RED TAG

  • Krok: Våtfluekrok str. 10-14
  • Tråd: Svart
  • Hale: Rødt garn (gjerne ullgarn)
  • Kropp: To fibre påfuglherl
  • Hackle: Brunt hanehackle
  • Hode: Svart

Steg 1

Fest kroken godt i stikka. Kjeften på bindestikka skal ikke dekke krokspissen, da den kan skade det tynne stålet. Se også til at skaftet på kroken ligger vannrett. Da er det lettere å jobbe med flua.

Steg 2

Vi fester tråden til kroken ved å gjøre følgende: Hold tråden i venstre hånd og før trådholderen rundt krokskaftet med høyre. Surringene du legger på krokskaftet skal krysse det punktet hvor tråden fra den venstre hånda di er. Du surrer altså tråden over seg selv, og fester dermed tråden.

Steg 3

Det første vi legger på av materiale er hale. Her har jeg brukt antrongarn, men bruk gjerne vanlig rødt ullgarn. For å unngå at garnet vrir seg rundt skaftet, holder jeg det med pekefing og tommel. For å feste garnet legger jeg tråden opp mellom fingrene og holder den fast og trekker deretter tråden ned på andre sida.

Steg 4

Fest halen med jevne turn bakover mot krokbøyen, til omtrent rett over mothaken på kroken.

Steg 5

I festingspunktet like over mothaken binder jeg også inn to påfuglherl. Surr deretter tråden fram mot øyet, men la det være igjen litt plass til hackle og hode.

Steg 6

Surr de to herlene fram mot krokøyet. La det være igjen litt plass. Fest herlene og klipp dem av.

Steg 7

Fest inn et hanehackle i passelig størrelse. Den konvekse siden av hacklefjæra (utsida) peker her utover. Da vil hacklet legge seg svakt bakover.Steg 8

Ta tak i hacklet med hackleklemma og legg 3-4 turn med hacklefjæra rundt krokskaftet. Legg tette tørn fram mot krokøyet.
Steg 9

Fest hacklet og klikk vekk den delen av fjæra som blir til overs. Legg også et par ekstra tørn med bindetråden så hacklet blir stående litt bakover.Steg 10

Form et fint hode med bindetråden og avslutt med enten halvstikk eller knuteverktøy. Ha på et par dråper lakk, og flua er ferdig.

. Alle foto, Filip Blaauw.