Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir boligåret i Bergen

Notar spår høy prisvekst i 2008, andre meglere er mer moderate.

(iBergen.no) Himmelen er fri for de store skyene skal en tro eiendomsmeglerne. 2008 vil bli et år med prisvekst så sant sentralbanksjefen ikke går løpsk med renten. Her er noen av meglernes spådommer for Bergen.

Rekkehus blir mest pop
Sentrumsnære rekkehus vil bli mest ettertraktet i år om det ligger i Åsane, i Loddefjord eller i Fana, ifølge meglerne. Sitter du på et rekkehus i Fjellsiden, er du i alle fall garantert høy gevinst om du skal selge.

Flere og flere har også funnet ut at en bolig på Askøy eller Sotra kan være midt i blinken. Her mener meglerne en kan oppleve en bra prisvekst.

Med Sandsli og Kokstad sine mange bedrifter, kan det også bli kraftig rift om boliger, rekkehus og leiligheter i Ytrebygda/Fanaområdet.

Mindre leiligheter i sentrum spås imidlertid en lavere prisvekst om i hele tatt noen.

- Det er ikke i Bergen som i Oslo der en har øst/vest problematikken. Her er det gode og mindre gode områder i hver bydel, sier Erik Mortensen i Meglerhuset Mortensen.

Notar optimister
- Det vi har sagt er at prisene vil stige med mellom åtte til ti prosent. Høykonjekturen vil vedvare, spår Christer Vikebø hos Notar i Bergen.

Vikebø føler seg nesten helt sikker på at prisene ikke vil synke og begrunner sine spådommer med at det fremdeles vil være nettotilflytning til Bergen og behov for boliger.

- En annen ting som er viktig er at marginene for utbyggerne på nye boliger er ganske lav akkurat nå. Det koster å bygge og det er en nedgang på søknader til nye prosjekter. Mange har snudd på flisen og går over fra bolig til næring. Dermed blir det færre boliger på markedet, sier Vikebø.

Det eneste som kan velte et godt boligår er hvis renten blir satt kraftig opp.

- Ekspertene hevder at rentetoppen er rett rundt hjørnet. Jeg tror det blir prisoppgang selv om renten blir satt litt opp. Men hever Norges Bank renten med flere prosentpoeng, så tror jeg vi kan avlyse boligveksten.

- Boligprisene har ikke falt
Folks oppfatning av fjoråret er at boligprisene falt drastisk. Det er ifølge Vikebø ikke tilfelle i det hele tatt.

- Strengt talt så har ikke boligprisene falt. De har falt fra det høyeste punktet og frem til den siste måneden, men ikke sett gjennom hele året. Det har ikke vært noe problem å selge vanlige boliger. Vi solgte like mange boliger i fjor som i forfjor, påpeker han.

- Leie eller eie?

- Vi driver også med utleiemegling. Det som overrasker meg er at hvis du skal ha en torommer i sentrum så må du ut med 10.000 kroner. Da kan en like godt kjøpe. Å kjøpe bolig vil alltid være en god investering. Synker prisene med 20 prosent, så vil også prisen synke på den nye boligen du vil kjøpe også. De fleste vil jo kjøpe større og større.

- Markedet er bedre enn det en del media har fremstilt det som. Markedet er psykologi, den viktigste drivkraften er hva folk tror, sier Vikebø.

Finn.no styrer balansen
Erik Mortensen i Meglerhuset Mortensen mener finn.no viser balansen i markedet. Så langt er han optimistisk for året som ligger fremfor oss.

- Like før jul var det over 1200 boliger til salgs i Bergen, nå er det 855. Det viser at boligene tydeligvis blir solgt og jeg er optimistisk på bakgrunn av det tallet. Nå blir det mer press på hver eiendom og konsekvensen kan bli at prisene går noe opp. Men at det blir mange prosent, det tror jeg ikke, sier Mortensen til iBergen.no.

Jan-Erik Larsen hos Aktiv eiendomsmegling mener januar vil fortelle mye om hvordan første halvdel av året blir.

- Finn.no er et fint barometer å bruke. Men det sier ikke noe om hvor mange av de 500 boligene som er forsvunnet fra desember som er tatt ut og som skal ut igjen på markedet. Volumet som kommer nå vil gi en pekepinn for første halvår. Blir tallet lavere så blir det et hinsides marked igjen.

Ikke solskinnspriser
Prisfallet som gjorde seg gjeldende i fjor, mener Mortensen hadde mye med kunstig høye priser å gjøre.

- God beliggenhet vil fremdeles få prisen. Men det som kjennetegnet markedet da det var overopphetet, var at boliger med B+ på standard og beliggenhet, fikk A-priser. Disse vil slite nå. De som ligger i skyggenes dal, vil ikke få solskinnspriser for å si det slik.

Aktiv er som Meglerhuset Mortensen litt mer nøktern i sine spådommer og tror på en prisvekst på 3-4 prosent for 2008. Rekkehus og eneboliger ligger best an.

- Det vil være et marked som vil etterspørre rekkehus og eneboliger. Det er kanskje der renten også har påvirket minst siden det er to inntekter som dekker dette her. Jeg tror rekkehus vil få et veldig bra år i år, det har markedet signalisert, sier Larsen.

Dermed er det leiligheter som spås minst prisvekst og lengst salgstid for kommende år.

- Folk har priser oppi hodet sitt, de tror det vokser videre, det er litt av problemet, sier Larsen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord