Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir du kvitt plagene

Har du støtt på slitsomme nettsteder som ErrorSafe og WinAntiVirus? Slik slipper du plagene.

Det finnes en del nettsteder som tjener gode penger på å lokke brukerne sine over på nettsidene til ErrorSafe, WinFixer og WinAntiVirus. Nettsidene tilbyr i utgangspunktet identisk programvare.

Hevder de vil hjelpe
Dette er nettsteder som hevder at de lager sikkerhetsprodukter, og skremmer gjerne med at datamaskinen din er sårbar, og at deres programvare kan hjelpe deg.

For å få det hele til å fremstå litt mer troverdig, finnes det norske utgaver av nettsidene.

En annen fellesnevner er at det er mildt sagt utfordrende å komme seg vekk fra deres nettsider etter at du først har blitt ledet dit. De bruker en rekke teknikker og pop-ups for å holde deg inne på siden helt til du gir etter og laster ned programvaren.

Styr langt unna
Programvaren er det man på godt norsk kaller «badware», eller «noe skikkelig dritt», og gjør maskinen din treg og installerer spionvare.

De fleste antivirus-løsningene holder deg trygg for disse løsningen, men selv om du er fornuftig nok til å ikke laste ned, så kan det altså være vanskelig å komme seg unna nettsidene.

Men for dette finnes det løsninger. Windows har en egen fil kalt «HOSTS»som overstyrer DNS-systemet på internett. Du kan for eksempel få www.jegerkul.no til å vise til din personlige hjemmeside, selv om domenet egentlig ikke eksisterer (eller eventuelt eies av andre).

Du kan unngå dårlige sider
En langt mer fornuftig måte å benytte denne filen på er å si at alle forespørsler som går til nettsidene til disse drittprogrammene skal henvises rett til en nettside som ikke eksisterer.

Dette krever at du holder tunga rett i munnen når du gjør det, men fremgangsmåten er enkel:

Let deg frem til mappen c:\Windows\system32\drivers\etc. I denne mappen vil du finne en fil som bare heter «HOSTS» uten noen filendelse.

Du bestemmer
Åpne denne filen i notepad, legge til følgende linjer i slutten av filen:

0.0.0.0 errorsafe.com
0.0.0.0 winantivirus.com
0.0.0.0 winfixer.com

Denne listen kan du utvide med flere nettsteder som du føler er plagsomme. Men vær forsiktig, gjør du noe feil, kan det skape problemer for dine surfevaner.

Det du her gjør er å automatisk henvise alle forespørsler til disse nettstedene til en IP-adresse som ikke eksisterer. Det er dermed heller ikke vanskelig å komme seg bort fra nettsiden.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken