GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den amerikanske nettsiden Fortune har laget en liste på ti punkter som hjelper deg å bli rik på markedet.

For å bygge opp en formue der pengene arbeider for deg og ikke omvendt er ikke så lett, men noen klarer det. Her er ti tips på hvordan drømmen om å bli rik kan skje med deg.

NA24 - din næringslivsavis

Start tidlig og enkelt
Det første tipset er å begynne så tidlig som mulig. Jo tidligere du begynner å spare og investere dess rikere vil du bli. Setter man inn en sum fast i måneden fra man er 22 istedenfor å vente til man for eksempel er 32 vil man ha tjent atskillig mer ved pensjonsalder.

Pensjonsspar tidlig. Tenk på pensjonssparingen i ung alder. Her gjelder det også å være tidlig ute. Dess tidligere du begynner å spare til pensjonen dess rikere vil du bli.

Gjør investeringene enkle. Dersom du er fulltidsansatt og ikke følger med på markedet vil investeringer i et fåtall indeksfond og noen andre mindre fond lønne seg.

Prøv ikke å slå markedet. Selv de beste fondsforvalterne sliter med å slå de brede indeksene. Den beste måten å investere i markedet på er å investere bredt og ved slutten av året gå igjennom portofolioen. Dette innebærer at du skal selge noen av postene som har hatt pene oppganger for så å reinvestere beløpene i selskaper eller sektorer som kan ha stor oppside. Selg dyrt og kjøp billig.

Vær egen sjef
Ikke følg trendene. Du bør holde deg til din egen plan for å bygge opp pengene over tid og ikke på raskest mulig tid. Ikke hopp på alle tips og nye trender.

Spar automatisk. Sparing er kjedelig og derfor bør det gjøres automatisk. Få derfor banken din til å overføre penger automatisk.

Ha overvekt i aksjer. Dess lengre tid du skal spare på dess større risiko kan du tillate deg. Satser du på å få mye penger ved pensjonsalderen bør du ha en overvekt av aksjeinvesteringer på helt opptil 100 prosent. Dersom du plasserer pengene i et 30 års perspektiv er det uinteressant hva som skjer på kort sikte i de enkelte markedene.

Unngå utgifter
Unngå avgifter. Alle fond som har avgifter på en prosent eller mer bør du styre unna. De aller færreste av disse fondene er verdt denne avgiften, selv om noen av de er det.

Unngå dyre lån. Kutt de dyre lånene. Dyre forbrukslån og kredittkortbruk med høye renter er de du bør kvitte deg med først. Billige lån som studielån gjør mindre skade på økonomien.

Unngå skatt om mulig. Ha i bakhodet at for hver gang du selger bør du se hva skatteeffekten blir. Husk på at dess lengre du holder pengene i aksjene jobber de for deg.