Kredittkort kan brukes til både store og små kjøp. Du kan ha det som reserve for uforutsette utgifter, eller i stedet for bunker med valuta når du reiser. Men vær forsiktig - uansvarlig bruk av kredittkortet kan sette deg i uønsket gjeld.

- En av de viktigste tingene du må vite før du betaler en vare med kredittkortet, er hva det faktisk koster deg å bruke det, mener administrerende direktør Freddy Syversen i re: member.

Les Nettavisens store test av kredittkort her.

Les Syversens fem tips til fornuftig kredittkortbruk nederst i artikkelen.

Svaret på hvor mye et kredittkort koster deg avhenger av hvordan du bruker kredittkortet og hvilket nedbetalingsmønster du har.

- Lar du være å betale ned hele beløpet innen den rentefrie fristen, som stort sett er en drøy måned, må du betale renter. Velger du derimot å nedbetale hele beløpet med én gang, koster det deg ikke noe ekstra å bruke kredittkort ved varekjøp, sier Syversen til Nettavisen.

Høye renter
Mange vil steile over kredittkortenes skyhøye renter. Men hva koster det egentlig i rene kroner og øre å benytte seg av kreditt?

Syversen kommer med et eksempel med utgangspunkt i en tv til 12.999 kroner.

- Dersom du kjøper denne tv-en med et kredittkort med en nominell rente på rett under 20 %, vil du kunne betale ned denne over seks måneder med et månedlig beløp på 2.257 kroner. Dette vil i så fall ha kostet deg rundt 550 kroner i renter, sier han.

Totalbeløpet kommer dermed opp i 13.549 kroner. Så blir det ens egen avveining om man vil bruke disse ekstra kronene på å skaffe seg en gjenstand i dag, eller om man vil spare opp penger og så kjøpe seg den når man har råd.

Sjekk ut kostnadene ved ditt bruksmønster i Nettavisens kredittkortkalkulator her.

Fordeler
Syversen mener naturlig nok at det er fordelaktig å eie et kredittkort.

- En av fordelene med å betale med kredittkort, er at du får tilbud om en fleksibel nedbetaling. Du bestemmer selv hvor raskt du vil nedbetale kreditten, og kan variere beløp fra måned til måned. På den måten kan du jevne ut utgiftene over tid og balansere din økonomiske situasjon ut ifra et mer langsiktig perspektiv, mener han.

Under følger Syversens fem tips til fornuftig kredittkortbruk.

1. Husk at kredittkortet i realiteten ikke gir deg mer penger, men økt valgfrihet og mulighet til å jevne ut utgiftstoppene i hverdagsøkonomien. Ikke bruk penger du får problemer med å betale tilbake.

2. Sett deg inn i hvilke tilleggsfordeler du kan få ved å handle på kreditt. Mange kredittkorttilbydere har tilleggstjenester som reiseforsikring eller andre forsikringer i kortet som gjør at du er forsikret når du betaler med kredittkortet ditt.

3. Velg et kredittkort uten årsavgift, og pass på at du ikke må betale gebyrer når du handler med kortet.

4. Det trenger ikke være dyrt å handle varer med et kredittkort. Dersom du betaler hele beløpet i løpet av den rentefrie perioden (ofte en drøy måned), er kjøpet rentefritt og det koster deg ikke mer enn du betalte for varen.

5. Til slutt: Hvis du vet at du ikke er flink med penger, og har en snikende følelse om at du ikke bør skaffe deg et kredittkort, la det være.

Les flere artikler om privatøkonomi her.

Hvordan bruker du ditt kredittkort? Kommenter under.