Gå til sidens hovedinnhold

Slik bytter du julegavene

Gavekort er en populær julegave. Men hva gjør du dersom forretningen ikke lar deg bruke gavekort på salgsvarer? Her er noen tips:

Den som får et gavekort til jul får mer igjen for pengene når romjulsalget begynner, og kan selv bestemme hva han eller hun vil kjøpe. Med gavekortet følger imidlertid også noen regler, og hva gjør du med genseren du vil bytte? Forbrukerombudet gir deg rådene:

Gavekort – noen tips til deg som skal gi og til deg som har fått gavekort:

Sjekk alltid om gavekortet inneholder begrensninger og les alt med liten skrift som er trykt på gavekortet!

Kan gavekortet brukes på salg? Hvis det ikke kan brukes på salg må det avtales ved kjøpet av gavekortet. Sjekk om gavekortet inneholder slike begrensinger, og spør gjerne om det er noen begrensninger når du kjøper gavekortet

Hvor lenge er gavekortet gyldig? Hvis ikke annet er avtalt er gavekortet gyldig i tre år

Hvis man ikke handler for hele gavekortet, kan man få igjen det resterende beløpet i kontanter? Nei, men man kan kreve å få en tilgodelapp (sjekk om gavekortet inneholder slike begrensninger).

Bytting av varer:

Det er i utgangspunktet ingen lovebestemt bytterett. Men mange forretninger tilbyr en bytteordning, og de er da i sin fulle rett til å selv sette betingelsene for bytteretten.

Kjøpsloven gir deg ingen rett til å bytte en vare som ikke er mangelfull. Etter jul er det riktignok vanlig praksis å gi bytterett for de fleste varer. Retten til å bytte kan enten avtales ved kjøpet, eller den følger av sedvane eller annen praksis i bransjen.

Er det mangler ved varen, har du krav på avslag i prisen, heving av kjøpet, erstatning, ny vare eller reparasjon av varen.

Det kan være lurt å be om et byttekort når du handler.

Ta vare på kvitteringen, og vær obs på at skriften kan blekne på kvitteringer som skrives ut på varmefølsomt termopapir.

Gå tilbake til butikken så snart som mulig hvis du ønsker å bytte.

Varen må være ubrukt og uten skader. I noen tilfelle får du ikke byttet dersom emballasjen er brutt. For hygieniske artikler, kroppsnært tøy, varer som er særlig ømfintlige, eller som taper seg raskt i verdi, må bytte avtales særskilt med selgeren.

Som hovedregel kan du bare kreve å få byttet varen i samme butikk eller kjede som varen ble kjøpt, og du kan bytte vare mot vare.

Som regel må selgeren godta at du bytter til en vare som er mer verdifull dersom du betaler mellomlegget.

Du kan ikke kreve å få byttet til en vare som er vesentlig mindre verd, og kreve differansen utbetalt kontant – men du kan kreve en tilgodelapp, som vil være gyldig i tre år om ikke annet er avtalt.

Kjøper du varen utenfor fast utsalgssted, det vil si ved dørsalg, på messe, gjennom postordre, internett e.l. gjelder angrerettloven. Den gir deg rett til å angre på kjøpet og sende varen tilbake. Angrefristen er 14 dager fra den dagen kjøper har mottatt varen. Angrerettloven krever at selger gir kjøper angreskjema og andre opplysninger kjøper trenger for å kunne angre på kjøpet i henhold til loven.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken